Este informația momentului pentru milioane de români care folosesc bancnote euro. Această bancnotă nu se va mai emite. Un raport realizat de Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) arată că aceasta nu este utilizată ca instrument de plată pe scară largă.
Această bancnotă nu se mai emite
Este vorba despre bancnota de 500 de euro și este posibil ca și aceea de 200 de euro să aibă aceeași soartă. Un raport realizat de Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale arată că aceasta nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată.
Totuși, reprezintă o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită, potrivit autorităților europene.
„Bancnota de 500 de euro nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată. Reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Ridică însă semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită”, este scris în raportul Europol, care vizează utilizarea numerarului de către grupurile infracționale.
În acest context, autoritățile europene au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valoare nominală mare, „care sunt foarte căutate de infractori”.
În 2024 va fi lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro
Pentru a nu încuraja utilizarea bancnotelor cu valoare nominală mare, această bancnotă nu a mai fost produsă de mai mulți ani, deși rămâne valabilă. Bancnota de 500 de euro este încă utilizată de 337 de milioane de persoane. Totodată, aceasta reprezintă 30% din totalul monedelor aflate în circulație, conform borsaefinanza.it
Astfel, pe data de 4 mai 2016, s-a decis la nivelul Băncii Centrale Europene că bancnota de 500 de euro nu va mai fi emisă, iar încetarea propriu-zisă a emiterii acesteia s-a făcut pe 27 ianuarie 2019.
Singurele excepții au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria. Aceste bănci au continuat să le emită timp de câteva luni „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”.
Potrivit sursei menționate, vârful de utilizare a bancnotei de 500 de euro în Europa a fost atins în decembrie 2015. Au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro. Din acel moment, interesul față de bancnotă a continuat să scadă.
De asemenea, în 2024 va fi lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani. Este foarte probabil ca aceeași soartă să aibă și bancnota de 200 de euro, scrie publicația italiană Borsa e Finanza.