Aceste băuturi pot reduce riscul de colesterol. Iată ce recomandă medicii nutriționiști

cafea ceai femeie

SURSA FOTO: Dreamstime

Colesterolul crescut apare când grăsimile din sânge se acumulează în cantități mari și încep să crească riscul blocării arterelor. La rândul lor, aceste blocaje riscă să ducă la boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Consumul unor alimente grase, lipsa exercițiilor fizice, kilogramele în exces, fumatul și consumul de alcool tind să fie principalii vinovați pentru „colesterolul rău” – sau  lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL).

Potrivit unui expert citat de tabloidul The Sun, anumite alimente și băuturi pot reduce nivelul colesterolului, așa cum unele pot să-l crească. Iată care sunt cele trei băuturi care, susține acesta, ar putea reduce nivelul „colesterolului rău”.

Medicul nutriționist Mays Al-Ali a declarat pentru Express: „S-a demonstrat că ceaiul verde și ceaiul mate scad colesterolul rău de lipoproteine ​​cu densitate scăzută care îmbunătățește lipidele serice”. Medicul spune că este bine să bem o cană cu aceste tipuri  de ceai dimineața, deoarece ambele sunt bogate în cofeină și, dacă sunt băute seara,  ne pot perturba somnul.

Ceaiul verde, ceaiul mate și ceaiul de hibiscus

Deși colesterolul poate fi dăunător sănătății, organismul uman are  nevoie de cantități mici de „colesterol bun”, cunoscut sub denumirea de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL). HDL-urile transportă colesterolul departe de celule și înapoi la ficat, unde poate fi descompus. Mays a subliniat că, în acest caz, ceaiul de hibiscus poate crește nivelul de „colesterol bun”.

Studii anterioare au arătat că ceaiul verde și ceaiul mate scad factorii de risc care sunt legați de sindromul metabolic. Sindromul metabolic este termenul medical pentru o combinație de diabet, hipertensiune arterială (hipertensiune) și obezitate. Prin urmare, oamenii  pot avea sindrom metabolic dacă sunt supraponderali și au niveluri prea ridicate de colesterol, tensiune arterială și zahăr în sânge.

Ceaiul de hibiscus ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare

În ceea ce privește ceaiul mate, unele cercetări au legat consumul regulat al acestui ceai de un risc crescut de cancer. Un studiu publicat în revista Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention a sugerat că ceaiul mate ar putea crește riscul de cancer pulmonar și cancer digestiv, cum ar fi cancerul esofagian, cancerul de stomac, cancerul intestinal, cancerul pancreatic și cancerul hepatic.

Între timp, un studiu din 2022, publicat de Oxford University Press, arăta că ceaiul de hibiscus ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare.

Ceaiul de hibiscus se prepară din planta de hibiscus. Conform unei cercetări publicate în Journal of Alternative and Complementary Medicine în 2009, poate scădea lipidele din sânge la pacienții cu diabet. Ceaiul din planta yerba mate este cunoscut pentru reducerea nivelului de grăsime din sângele pacienților cu colesterol ridicat.

Cele mai bune rezultate au fost observate la persoanele care au combinat ceaiul cu o dietă sănătoasă. La cei care s-au ținut de dietă, s-a observat o scădere a nivelului de colesterol.

Cum se poate scădea nivelul colesterolului

Colesterolul ridicat este strâns legat de o dietă bogată în grăsimi saturate. Pentru a avea o dietă echilibrată trebuie să includeți toate grupele de alimente, inclusiv grăsimi, dar există modalități de a reduce cu ușurință aportul de grăsimi.

Totul ține de felul în care gătiți mâncarea. În loc să faceți prăjeli, există modalități simple și mai rapide care sunt și mai sănătoase:

  • la gratar
  • la abur
  • prin fierbere
  • la microunde

Puteți alege, de asemenea, bucăți slabe de carne, și nu bucățile grase.