Aceste fructe n-ar trebui să lipsească de la nicio masă. Au cele mai multe beneficii pentru sănătate

fructe

SURSA FOTO: Dreamstime

Aceste fructe n-ar trebui să lipsească de la nicio masă. Consumul de fructe și legume este parte importantă a unei diete sănătoase. Și, așa cum se știe, există fructe care aduc numeroase beneficii organismului de fiecare dată când le mâncăm.

Fiecare fruct are un profil nutrițional și beneficii unice. Iată câteva dintre elementele indispensabile pentru o dietă echilibrată, potrivit USA Today.

Cât de sănătoase sunt fructele

Pe lângă gustul delicios, fructele sunt bune deoarece conțin vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți esențiali.

Dacă nu știați, pot ajuta la combaterea oboselii în timpul după-amiezii și sunt mai eficiente decât o ceașcă de cafea, pentru că zahărul natural din fructe este o sursă sănătoasă de energie.

Smoothie-urile de fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a obține conținutul zilnic de fructe. Ideal ar fi să le faceți acasă, în loc să le cumpărați din magazin. Dacă alegeți sucuri îmbuteliate, citiți cu atenție eticheta nutrițională pentru a verifica conținutul de zahăr adăugat.

Iată care sunt cele mai sănătoase fructe și de ce

Afine sălbatice: Aceste fructe de pădure sunt foarte bogate în fibre pentru a vă menține sătul mai mult timp.

De asemenea, se numără printre fructele și legumele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Antioxidanții previn sau întârzie deteriorarea celulelor.

Studiile arată că afinele sălbatice au beneficii cognitive și cardiovasculare, precum și compuși care luptă împotriva cancerului.

Mere: Merele sunt bogate în antioxidanți, în special soiurile de culoare mai închisă.

Au vitamina C și fibre, care se găsesc mai ales în coajă, și pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic pentru a ajuta funcția colonului și digestia.

Merele conțin, de asemenea, quercetină, un flavonoid cu proprietăți antioxidante despre care studiile arată că poate reduce riscul de boli cardiovasculare și poate proteja împotriva alergiilor, deoarece acționează ca un antihistaminic natural.

Portocale: Aceste citrice zemoase și aromate conțin aproximativ 92% din necesarul zilnic de vitamina C.

Sunt o sursă bună de folat, o vitamină B, care este importantă în timpul sarcinii, dar poate juca și un rol în prevenirea bolilor cardiovasculare, infertilității, accidentului vascular cerebral, demenței, cancerului de colon și bolii Alzheimer.

Grapefruit: Grapefruit-ul este o sursă bună de vitamina C, pe care organismul o folosește pentru a forma vase de sânge, cartilaj, mușchi și colagen în oase.

Vitamina C acționează ca un antioxidant și ajută organismul să absoarbă și să stocheze fierul. Grapefruitul conține și vitamina A, care ajută la susținerea sănătății ochilor și la creșterea celulelor.

Căpșuni: Căpșunile sunt bogate în vitamina C, care ajută la susținerea sistemului imunitar. Conțin mangan, folat și potasiu.

Ananas: Ananasul conține vitaminele C, A, K, fosfor, zinc și calciu. Este bogat în mangan și conține bromelaină, un extract care se găsește în fructele și tulpina de ananas și care are proprietăți antiinflamatorii.

Papaya: Papaya conține vitaminele C, A, E, acid folic, fibre și un nivel ridicat de antioxidanți, inclusiv licopen.

Prune: Aceste fructe conțin antioxidanți, precum antocianine și quercetina, care pot reduce riscul de boli de inimă.

De asemenea, sunt bogate în fibre, ajutând la reglarea mișcărilor intestinale. Prunele au un conținut scăzut de zahăr și un indice glicemic scăzut, ceea ce le face ideale pentru cei cu diabet, rezistență la insulină sau dereglări ale zahărului din sânge.

Kiwi: Conțin cantități mari de vitamine C, E și fibre. Conțin și o enzimă numită actinidină, care ajută la digestie, dar și luteină și zeaxantina, doi antioxidanți de care beneficiază sănătatea ochilor.

Câte fructe ar trebui să mănânci zilnic

Porția zilnică recomandată de fructe depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, înălțimea, sexul, greutatea și activitatea fizică. În general, adulții ar trebui să consume aproximativ 2 căni de fructe pe zi.

  • 1 măr mic
  • 1 banană mare
  • 22 de struguri fără semințe
  • 2-3 kiwi
  • 1 piersică mare
  • 3 prune medii
  • 1 felie de pepene verde