În 2019, sectorul construcţiilor din România a înregistrat cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, dar de ani buni acest domeniu este unul din principalele motoare care contribuie la creşterea economică a României. Luând aceste lucruri în considerare, se impune o modificare adecvată a legilor conexe acestei ramuri, adaptate la cerinţele şi realităţile pieţii.
Iniţiativa de a aduce modificările necesare la Legea privind calitatea în construcţii şi Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost adusă de către deputatul PSD, Răzban Ursu. Una dintre problemele care se cerea rezolvată şi care este pe cale să capete contur se referă la cuantumul amenzilor, potrivit romaniatv.net
Cum se vor schimba amenzile
Potrivit amendamentului propus de parlamentar, toate amenzile încep de la 1.000 de lei, plafonul maxim fiind de 100.000 lei. În legea actuală, amenda minimă este de 50.000 de lei, ceea ce înseamnă că pentru cea mai mică abatere găsită de inspectori constructorul trebuie să scoată din buzunar peste 10.000 de euro.
Micșorarea pragului până la 1.000 de lei înseamnă că greşelile minore pot fi mai uşor suportate pecuniar. O altă problemă care vine în întâmpinarea doleanţelor dezvoltatorilor este şi ea pe cale de a fi rezolvată. Recepţia la terminarea lucrărilor va putea fi efectuată numai dacă sunt finalizate branşamentele şi căile de acces. Astfel, dezvoltatorii nu vor mai putea să recepţioneze investiţiile decât după ce construcţia este pusă la punct cu toate utilităţile, conform unui alt amendament al deputatului Răzvan Ursu.
Cum vor beneficia constructorii
De asemenea, constructorii au și ei de câştigat, în special timp, de pe urma unui alt amendament, care prevede că pentru lucrările de branşare nu mai este necesară autorizaţia de construire, fiind suficient un acord de la administratorului drumului. Lucrările se vor putea desfăşura astfel mai rapid, fără să fie nevoie de aşteptarea unui aviz care poate veni şi după câteva săptămâni, potrivit sursei menționate.