Toată lumea are în această perioadă cantități mai mult decât suficiente de mâncare. De la sarmale, la ciorbă, friptură sau cârnați, toate se află în aceste zile pe mesele românilor. Chiar dacă ele rămân în frigider și după finalul sărbătorilor de iarnă, gospodinele nu sunt îngrijorate. Asta pentru că ele se gândesc că platourile rămase pot fi foarte ușor reîncălzite și mâncate ulterior.
Nu toți suntem însă conțtienți că această metodă este uneori periculoasă. De aceea este bine să știm ce alimente putem reîncălzi și in ce conditii. Asta, pentru că există o serie de riscuri la care ne supunem atunci când consumăm anumite alimente după refrigerare.
Cel mai des pericol al consumului mâncărurilor reîncălzite este intoxicația alimentară. Ea este provocată de obicei de bacteriile, substanțele chimice și toxinele conținute de anumite alimente. Cea mai cunoscuta bacterie se numește Campylobacter. Este prezentă pe mai mult de jumătate din puii congelați găsiți la supermarket, conform unui studiu britanic efectuat de Food Standards Agency. Campylobacter supraviețuiește vreme de câteva ore pe suprafața unui pui congelat. În consecință, el se poate transmite foarte ușor. Pentru a înțelege pericolul la care ne supunem, putem să comparăm acest caz cu salmonela, pentru care necesarul cantitativ pentru producerea unei infecții este de peste 10 mii de bacterii. Campylobacter ne poate afecta chiar după ingestia unor cantități mici, de până la 500 de bacterii.
Evită total să reîncălzești aceste mâncăruri. Pericolul pentru sănătate este uriaș
Trebuie să evităm să spălăm carnea de pui înainte să o gătim. Specialiștii ne recomandă să o gătim la cuptor și să ne spălam bine pe mâini după ce am atins carnea de pui crudă. Pentru a scăpa de bacteriile aflate pe carnea de pui, este extrem de important să o preparăm la temperaturi înalte.
În cazul în care ne rămâne din mâncare, trebuie să o lăsăm să se răcească, înainte de a o depozita în frigider. În caz contrar, temperatura ridicată a alimentelor, odată depozitate, vor transforma frigiderul într-un incubator pentru bacterii, care se vor răspândi și pe restul alimentelor refrigerate. De aceea trebuie să acoperim mâncarea și să o lăsăm să se răcească la temperatura camerei. Atenție, însă. Nu mai mult de patru ore, înainte de a o refrigera.
Alimentele potențial periculoase pentru sănătate care sunt cel mai adesea consumate după reîncălzire sunt mâncărurile gătite ce conțin carne, sosurile care conțin produse obținute din lapte, precum smântâna, fructele de mare,
orezul fiert și pastele fierte, ouăle preparate, fasolea și alte produse bogate în proteine, precum lintea
Dacă ne decidem să o reîncălzim, trebuie să ținem cont că procesul trebuie făcut la temperaturi inalte. Cea mai frecventă greșeală este să reîncălzească mâncarea la cuptorul cu microunde. Aici, alimentele nu încălzesc în mod uniform, iar zonele care raman reci favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. De aceea este deosebit de important să scoatem mâncarea din frigider, să o amestecam bine și să o încălzim la cuptor, la temperaturi de minim 60 de grade.