Șoferii trebuie să fie mereu la curent cu regulile de circulație, motiv pentru care ei trebuie să știe că ar putea avea loc câteva modificări în ceea ce privește Codul Rutier.
Modificările fac parte dintr-un proiect de hotărâre de Guvern, iar una dintre ele se referă la clarificarea înmatriculării mașinilor care au fost furate.
Pe lângă asta, proiectul mai prevede și introducerea numerelor de înmatriculare la primării, iar acestea ar urma să aibă un indicativ format din cifre.
Condiții pentru înmatricularea mașinilor furate
Codul Rutier actual prevede reguli pentru interzicerea înmatriculării mașinilor furate. Vorbim aici despre două criterii, ele fiind:
- mașinile trebuie să fie reclamate ca fiind furate din România
- mașinile trebuie să fie reclamate ca fiind furate din străinătate.
În acest context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) spune că există situații numeroase în care mașinile furate în străinătate nu sunt raportate autorităților de la noi din țară.
Astfel, spune MAI, „ar putea duce la concluzia că interdicția (de înmatriculare, n. red.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.
În concluzie, propunerea arată că autoturismele furate nu mai pot fi înmatriculate în România dacă îndeplinesc doar una dintre condiții, nu amândouă.
Modificări ale numerelor galbene
Propunerea de Hotărâre de Guvern include, de asemenea, o clauză care modifică legile care reglementează așa-numitele „numere galbene”, sau numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele care circulă încet.
Culoarea acestora va rămâne aceeași, dar se sugerează ca noile numere să conțină un cod de cifre, mai degrabă decât abrevierea numelui localității.
Printre vehiculele vizate se numără tramvaiele, troleibuzele, mopedele și alte echipamente utilizate în construcții, agricultură etc.
Pe plăcuțele de înmatriculare ale tuturor vehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, dacă este cazul, la Serviciul Român de Informații, trebuie să figureze un număr de serie și numele instituției, prescurtat și scris cu majuscule.
Până când vehiculele care folosesc vechile plăcuțe de înmatriculare vor fi radiate, plăcuțele vor fi legale.
Regimul de eliberare a permisului internațional de conducere, modificat și el
Proiectul de Hotărâre de Guvern propune, de asemenea, modificarea procesului de eliberare a permisului internațional de conducere (IDP), acordând Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul Ministerului de Interne autoritatea de a elibera acest document.
Automobil Clubul Român (ACR) este singura organizație autorizată în prezent să elibereze PIC-uri. În textul propunerii legislative se precizează că, dacă va fi adoptată, atât Direcția MAI, cât și ACR vor putea elibera un astfel de permis, deoarece „prevederile prezentului alineat nu afectează activitatea de eliberare a permisului internațional de conducere de către asociațiile autorizate în acest scop”.
Permisul internațional de conducere (PID), care se eliberează persoanelor care conduc autovehicule în afara țării de origine și reprezintă o traducere legalizată a permisului național de conducere românesc în alte șapte limbi, este acceptat de toate țările care au ratificat Convenția de la Viena privind circulația rutieră din 1968.