Având în vedere că în România peste 10% din accidentele rutiere sunt produse de șoferii care conduc o mașină cu volan pe dreapta, un proiect de lege vine să rectifice această problemă. Proiectul aflat în Parlament, trebuia să fie votat astăzi însă s-a decis deocamdată amânarea lui pentru două săptămâni.
Proiect privind interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta
Parlamentarii au motivat amânarea votului prin faptul că au nevoie de o mai bună documentare. De asemenea, nu s-a putut ajunge la un acord în ceea ce privește mașinile cu volan pe dreapta care sunt deja înmatriculate în țară.
Precizăm că, dacă proiectul de lege va fi aprobat, acesta va interzice „circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.
În expunerea de motive a inițiatorilor este menționat că „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.
Inițiatorii acestui proiect mai notează că vehiculele care nu vor fi supuse acestei legi vor fi cele de interes istoric și cele speciale, utilizate în serviciile publice comunitare, referindu-se, de fapt, la vehiculele folosite pentru curățenia stradală.
Sute de accidente anual din cauza acestor vehicule
De altfel, datele Poliției Rutiere arată că în țara noastră au fost înmatriculate până acum 120.000 de maşini cu volan pe dreapta. Un alt aspect negativ este acela că multe dintre aceste vehicule sunt vechi, cu ani de fabricaţie în intervalul 2000-2009. Datele mai arată că, anual 150 – 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule sunt implicați în accidente rutiere, care de multe ori se soldează cu victime.
În plus, cei care nu respectă această nouă reglementare vor fi amendați. Șoferii riscă sancțiuni de şase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. De asemenea, li se va reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, care va fi restituit doar după ce prezintă dovada mutării postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă, o operațiune destul de costisitoare.