Potrivit PMB, cei interesați pot transmite propuneri, sugestii, opinii cu privire la proiectul de act normativ supus procedurii de transparență decizională până la data de 11.10.2022.

Ce propune acest proiect

Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător.

Potrivit proiectului, circulaţia autovehiculelor care produc zgomot peste 95 dB(A) în Municipiul Bucureşti este permisă doar în intervalul orar 08.00 – 21.59.

Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă, astfel:

– În cazul depăşirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A) – amenda contravenţională va fi cuprinsă între 1500 RON şi 2500 RON;

– În cazul depăşirii nivelului de zgomot de 100 dB(A), amenda contravenţională va fi cuprinsă între 4000 RON şi 5000 RON.

Măsurarea zgomotului produs de vehiculele participante la trafic se va face prin sondaj, de către Poliţia Rutieră şi Registrul Auto Român. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se vor face de către Poliţia Rutieră.

Achiziţie de echipamente de monitorizare a calităţii aerului, radioactivităţii şi zgomotului

Pe de altă parte, amintim că ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a semnat la finalul lunii august mai multe contracte de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Printre acestea se numără și cel încheiat între MMAP şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, are o valoare de 74.700.000 lei fără TVA şi finanţează achiziţia de echipamente de monitorizare a calităţii aerului, radioactivităţii şi zgomotului. Termenul de finalizare este trimestrul 2 din 2025.

„Vor fi achiziţionate şi operaţionalizate 513 echipamente de monitorizare a calităţii aerului, radioactivităţii şi zgomotului pentru a asigura colectarea, transmiterea, stocarea şi realizarea raportărilor concentraţiilor de poluanţi în mediul înconjurător. Prin achiziţia de analizoare pentru determinarea Black Carbon, de staţii pentru determinarea nivelului de radioactivitate şi de zgomot, va creşte nivelul de precizie a măsurării calităţii aerului, radioactivităţii mediului şi a zgomotului ambiant”, a subliniat ministrul Mediului.

Transmiterea, stocarea şi realizarea raportărilor concentraţiilor de poluanţi în mediul înconjurător obţinute de la echipamentele ce urmează a fi achiziţionate vor fi integrate cu ajutorului unei aplicaţii software. Această aplicaţie va permite atât colectarea şi analiza datelor la nivel naţional, cât şi raportarea acestora la organismele europene, respectiv Comisia Europeană, Agenţia Europeană de Mediu şi Euratom.