Îți ridică mașina, chiar dacă ai staționat-o regulamentar. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) spune în ce ocazii vei avea mașina mutată, chiar dacă ai respectat legea.
Îți ridică mașina staționată regulamentar
Îți ridică mașina! Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat un proiect de ordonanță care aduce modificări semnificative în legislația rutieră din România.
Potrivit noilor prevederi, polițiștii de la circulație sau cei locali vor avea dreptul de a dispune relocarea unui vehicul staționat regulamentar în situații specifice, fără ca proprietarul să suporte cheltuielile pentru ridicarea și transportul acestuia.
Până în prezent, legislația se referea doar la mașinile parcate ilegal. Cu noul proiect de ordonanță, se introduce posibilitatea relocării vehiculelor staționate regulamentar pe drumurile publice, atunci când este necesară protejarea interesului public general.
Relocarea unui vehicul poate fi dispusă în următoarele cazuri:
- Lucrări sau servicii publice: Relocarea poate avea loc pentru efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local.
- Intervenția serviciilor de urgență: Polițiștii pot dispune relocarea vehiculelor pentru intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre.
- Măsuri de ordine și siguranță publică: Relocarea poate fi necesară pentru instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.
Șoferii nu vor plăti relocarea
Relocarea vehiculelor se va face fie din oficiu, fie la solicitarea:
- administrației publice locale
- administratorului drumului public
- instituțiilor care intervin în cazul unor accidente, calamități sau dezastre, cum ar fi pompierii sau serviciile de ambulanță.
Vehiculele relocate vor fi transferate în spații special destinate parcajului sau în locuri amenajate pentru depozitarea vehiculelor ridicate în urma staționării neregulamentare. Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicare, transport, parcarea ori depozitarea acestora va fi suportată de:
- administrația publică locală
- administratorul drumului public.
Proprietarul vehiculului relocat nu va fi obligat să achite niciun cost în acest sens.
Crește valoarea punctului de amendă
Pe lângă aceste modificări, proiectul prevede și creșterea valorii punctului-amendă începând cu anul viitor. De asemenea, polițiștii vor avea posibilitatea să amendeze șoferii pe baza înregistrărilor provenite de la camerele de bord sau de supraveghere.
Viitoarea ordonanță specifică că „administrația publică locală sau administratorul drumului public trebuie să informeze proprietarul sau deținătorul vehiculului cu privire la locul unde a fost relocat acesta”.