Comisia Europeană intenționează să retragă de pe piață toate monedele de 1 și 2 eurocenți. Programul Comisiei cuprinde reguli uniforme pentru toate statele din zona euro, care trebuie să își rotunjească prețurile.

Iar metoda este așteptată să conducă la dispariția celor mai mici monede din portofelele europenilor încă din 2020.

Măsura este bazată pe un studiu din 2018 care relevă faptul că nu există o majoritate a țărilor din zona euro care să fie în favoarea păstrării celor mai mici monede.

Unele țări europene au luat deja măsuri în acest sens. Irlandei, de exemplu, a retras deja din circulație cele două monede. Pe de altă parte, Belgia a optat pentru dispariția treptată a acestui tip de monedă.

Rotunjirea prețurilor

În consecință, Belgia le-a cerut comercianților să-și rotunjească prețurile chiar și la cinci cenți, dacă ar trebui să fie plăți în numerar.

În ceea ce privește Franța, instituțiile care se ocupă de punerea monedelor pe piață au luat deja în considerare renunțarea la monedele de 1 și 2 eurocenți, din 2022.

În afară de simplificarea plăților în numerar, retragerea din circulație a monedelor de 1 și 2 cenți ar conduce și la tăierea costurilor de producție, în ceea ce le privește, notează brusselstimes.com.

Costul de producție

Obținerea celor două monede este considerată prea scumpă, ca urmare a costului materiilor prime, a procesului de batere a monedelor și a transportului lor, consideră Comisia Europeană.

Astfel, o monedă de 1 cent costă 1,65 eurocenți pentru producție, în timp ce moneda de 2 eurocenți ajunge să coste chiar și 1,94 eurocenți. Aceste piese sunt produse în cantități mari și  rămân frecvent în buzunarele cetățenilor, mai apreciază Executivul UE.

Un studiu arată că Uniunea Europeană a cheltuit 1,4 miliarde euro, începînd cu 2002, pentru a produce monedele de 1 și 2 cenți.