Ministrul Dezvoltării a precizat că Guvernul a decis amânarea cu un an a prevederilor legii privind aceste pensii. Această decizie a fost aprobată prin ordonanța de urgență privind măsurile pentru bugetul pe anul 2021.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat că acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost amânată cu un an, iar această prevedere este cuprinsă în ordonanţa de urgenţă privind măsurile pentru bugetul pe anul 2021.
Întrebat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria ce se întâmplă cu legea care oferă pensii speciale aleşilor locali, Cseke Attila a spus: „Intrarea în vigoare a acestei prevederi se amână cu încă un an de zile şi va intra în vigoare în 2022, 1 ianuarie. Această prevedere de amânare este prevăzută în ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale prezentată de premier”.
Ministrul Dezvoltării a menţionat, întrebat dacă au existat discuţii cu primarii înainte de a se adopta ordonanţa de urgenţă, că această discuţie „trebuie să pornească de la nişte realităţi”.
„Realitatea este următoarea, că acest Guvern, Guvernul Cîţu, s-a format în 23 decembrie, seara. Este extraordinar de greu să respecţi un termen de consultare de zece zile, când sfârşitul anului este peste opt zile şi când aceste măsuri care au fost prezentate trebuie luate înainte de 31 decembrie, pentru că altfel impactul bugetar şi toate consecinţele sunt cele pe care le cunoaşteţi. Ne vom strădui, în mod evident, pentru respectarea acestor termene de avizare, inclusiv către structurile asociative ale autorităţilor locale, dar astăzi pot să spun că a fost o situaţie specială, din acest punct de vedere, pentru că acum zece zile nu am avut Guvern cu puteri depline”, a afirmat el.
Comisie parlamentară pentru rezolvarea inechităţilor din sistemul de pensii
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat miercuri că susţine crearea unei comisii speciale parlamentare pentru identificarea şi rezolvarea inechităţilor din sistemul de pensii.
„În ultimii ani au fost introduse aceste pensii speciale, în diferite domenii, una câte una, cu derogare de la principiul contributivităţii. S-au obţinut o serie de excepţii şi de privilegii prin legi speciale. (…) Noi susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea pensiei şi majorarea punctului de pensie. Avem chiar inclus acest aspect şi în programul Coaliţiei. (…) Susţinem crearea unei comisii speciale parlamentare pentru identificarea şi rezolvarea inechităţilor din tot sistemul de pensii. Acum avem deja prorogarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari. Aceasta s-a putut face în câteva zile de la învestirea noului guvern”, a afirmat Dragu la Gândul live.