Noua propunere a Băncii Mondiale reduce beneficiile, crește vârsta de pensionare, crește vechimea în serviciu necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor și procurorilor.

Decizia Curții Constituționale protejează dreptul judecătorilor și procurorilor la pensie de serviciu și propunerea menține acest drept. Deciziile Curții Constituționale stipulează de asemenea că pensia trebuie să fie apropiată de ultimul salariu al judecătorilor și procurorilor.

Banca Mondială consideră că o pensie care reprezintă 65% din venitul brut îndeplinește cerința deoarece rezultă un raport de 95% sau mai mult între pensia netă și salariul net. Acest lucru este în conformitate cu asigurarea unei pensii apropiate de salariul complet.

Judecătorii cer explicații privind condițiile de pensionare ale magistraților

În acest sens, judecătoarea Evelina Oprina și Gabriela Baltag, ambele membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, i-au solicitat președintelui CSM, Marian Budă, lămuriri cu privire la corespondența purtată cu Ministerul Muncii, pe tema pensiilor de serviciu.

„Subsemnatele judecător Gabriela BALTAG şi judecător Evelina OPRINA, membri aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere tema de interes major pentru sistemul judiciar privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei, cât și a cuantumului pensiei de serviciu, în vederea îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, vă solicităm următoarele:

1. Să aduceţi la cunoştinţa membrilor CSM demersurile care se derulează la nivelul instituţiei, care fac obiectul lucrărilor nr. 19939/2022 şi nr. 20995/2022;

2. Să precizaţi în ce temei preşedintele CSM gestionează singur aceste demersuri în condiţiile în care nu a existat o decizie de Plen şi nici la nivel de Secţii, Consiliul fiind un organ colegial;

3. Să menţionaţi mandatul în baza căruia reprezentanţi din aparatul de lucru al CSM au participat la întâlnirile/discuţiile/negocierile cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe acest subiect;

4. Poziţia Consiliului Superior al Magistraturii exprimată cu ocazia respectivelor întâlniri/discuţii/negocieri.

Din fişa lucrării nr. 19939/2022 rezultă că la data de 22.09.2022, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis către CSM adresa privind jalonul 215 din PNRR intrată la cabinetul preşedintelui la ora 15.51.

Din fişa lucrării nr. 20995/2022 rezultă că la data de 05.10.2022 Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis către CSM invitaţia nr. 3718/04.10.2022 de participare la întâlnirea cu privire la îndeplinirea jalonului 215 din cadrul PNRR la data de 11.10.2022, ora 14,00, fiind desemnat să participe domnul judecător Nicolae Constantin. Invitaţia a fost înregistrată la cabinetul preşedintelui CSM la data de 05.10.2022, ora 14,56.

Din fişa aceleiaşi lucrări rezultă că la nivelul CSM a existat o întreagă corespondenţă cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Justiţiei, fiind transmisă inclusiv o circulară către curţile de apel prin care se solicită relaţii/informaţii în legătură cu jalonul 215 din PNRR privind numărul judecătorilor pensionabili la finele anilor 2019, 2020, 2021 în vederea intrării în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale/pensiile de serviciu (adrese, emailuri, reveniri, circulare din datele de 20.10, 21.10, 24.10, 25.10, 26.10).

Dată fiind importanţa covârşitoare a problematicii în discuţie pentru întreg corpul de magistraţi, faptul că subsemnatele nu avem cunoştinţă despre demersurile care se derulează la nivelul instituţiei pe această temă şi în virtutea obligaţiei de transparenţă decizională care trebuie să însoţească activitatea Consiliului şi a membrilor săi, vă solicităm să daţi curs solicitărilor de mai sus atât către membrii CSM, cât şi către întregul sistem judiciar.

Precizăm că prezentul demers, precum şi rezultatele acestuia vor fi aduse la cunoştinţa publică şi a întregului sistem judiciar.” se arată în solicitarea celor doi judecători adresată președintelui CSM, Marian Budă.

Procurorii sunt îngrijorați

Nici procurorii nu sunt mulțumiți de ultimele informații apărute în presă referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților.

„Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu.

În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României.

În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung.

Secția pentru procurori atrage atenția că funcționarea în parametrii corespunzători a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept.”, a transmis Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.