Șeful CNPP, Daniel Baciu, detalii despre recalcularea pensiilor

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a detaliat ultimele modificări referitoare la noul formular al deciziilor de pensionare și a explicat cine sunt românii care vor avea pensia recalculată de două ori.

Potrivit declarațiilor sale, un ordin prezidențial a stabilit noul format al deciziilor de pensionare, conform prevederilor Legii 360/2023, iar acesta urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în zilele următoare.

Daniel Baciu a subliniat că instituția se află pe un grafic bine stabilit și că nu are întârzieri, astfel încât în luna septembrie beneficiarii pensionari să poată primi pensiile recalibrate.

El a menționat că începerea procesului de recalculare al pensiilor ce are loc în vara acestui an, depinde de cât de rapid se poate mobiliza echipa pentru implementarea noului software.

Baciu a explicat că până în luna septembrie deciziile de pensionare trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari, deoarece aceștia trebuie să le prezinte pentru a-și primi pensiile recalculate.

Procesul de recalculare este finalizat în proporție de 99,9%

Recalcularea pensiilor a început deja la sfârșitul lunii martie și este finalizată în proporție de 99,9%. Procesul de evaluare a 1,4 milioane de dosare este pe cale să se încheie, iar până la 1 septembrie, toate pensiile trebuie să fie emise, tipărite și expediate către pensionari.

„Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150.000 de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele.

Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate”, a spus Baciu.

Conform lui Daniel Baciu, aproximativ trei milioane de români vor beneficia de o creștere a pensiilor începând cu această dată.

pensie, pensionari, legea pensiilor, pensii, calcul pensie
SURSA FOTO: Dreamstime

A doua recalculare a pensiilor

În plus, noutatea adusă de noua lege a pensiilor constă în includerea veniturilor brute care includ sporuri cu caracter nepermanent în calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și achitat contribuții de asigurări sociale.

Adică al 13-lea salariu, acordul global, diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună, a spus șeful CNPP, Daniel Baciu.

„Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula.

Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit Romania TV.