În răspunsul trimis de Ministerul Muncii se arată că Planul Național de Redresare și Reziliență prevede și problematica indemnizațiilor sau a pensiilor de serviciu. Ministerul Muncii spun că până la finalul trimestrului IV al acestui an, statul trebuie să înceapă demersurile necesare pentru a se putea aplica cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.
”În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în componența „Reformei sistemului public de pensii” este adresată și problematica indemnizațiilor/pensiilor de serviciu. Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale””, se arată în răspuns.
Documentul trimis de Ministerul Muncii, publicat ulterior pe Facebook de către Sindicatul Polițiștilor din România ”Diamantul”, arată că pensiile de serviciu și cele speciale vor fi reformate în așa fel încât să corecteze inechitățile dintre beneficiarii sistemului de pensii publice și beneficiarii de pensii speciale.
”În prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi.
În ceea ce privește problematica pensiilor de serviciu și speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale”, mai este scris în documentul publicat vineri.
Cele două categorii de pensii nu au fot menționate
Ministerul Muncii mai spune că în cadrul discuțiilor de lucru dintre Comisia Europeană și reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a fost adus în prim plan că cele două categorii de pensii nu au fost menționate în memorandum.
”In cadrul discuțiilor de lucru dintre serviciile Comisiei Europene și reprezentanții MMSS, reprezentanții COM au ridicat problema celor două categorii de pensii care nu au fost menționate în memorandumul amintit (din sistemul de apărare și din sistemul de ordine publică), punând accentul asupra faptului că reforma aferentă jalonului 215 trebuie să cuprindă și
aceste două categorii.
De altfel, aceste comentarii au fost transmise ulterior și în scris Guvernului României. Având în vedere aceste considerente, MMSS va face demersuri ca atât MAI cât și MApN să fie implicate în procesul de elaborare a reformei aferente jalonului 215”, se mai arată în document.
Dan Vîlceanu: Avem nevoie de o nouă lege a pensiilor
La finalul lunii ianuarie, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, declara că România are nevoie de o nouă lege a pensiilor pentru a pune capăt inechităților din sistem. La acea vreme, fostul ministru spunea că asemenea lucru este deja negociat cu Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe reforma sistemului de pensii din România, pe modul în care eliminăm inechitățile. Pentru că asta îi deranjează cel mai tare pe români, faptul că, indiferent de sistemul de pensii de care vorbim, că vorbim de militari, de ceferiști, faptul că există un cetățean care a ieșit la pensie acum 5 ani și are pensia mult mai mică decât cel care a ieșit la pensie anul trecut generează o nemulțumire”, spunea fostul ministrul în urmă cu trei luni.
Pentru a elimina complet aceste inechități din sistem, fostul ministru spunea că este nevoie de o nouă lege a pensiilor.
”La asta se referă comisia și autoritățile în momentul în care am negociat PNRR: eliminarea inechităților, o lege nouă, corectă a pensiilor și cu pensii decente, dacă nu foarte bune. Tocmai de aceea există o preocupare și pentru creșterea procentului pentru pilonul 2 de pensii astfel încât să putem să sperăm că și eu și dumneavoastră vom avea pensie într-o zi, altfel este clar că nu vom beneficia de pensii, dacă nu facem ceva. Știm cu toții acest lucru, nu numai noi, ci toată Europa, toată lumea, pentru că în toate țările există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii”, a precizat Dan Vîlceanu în luna ianuarie.