Sute de mii de pensionari cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor primi din luna ianuarie sume mai mici, după introducerea contribuției la sănătate în valoare de 10%. Măsura, adoptată la finalul anului trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2021.
Din totalul de 330.000 de pensionari afectați, 200.000 sunt pensionari care provin din structurile Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe. Restul de 130.000 sunt pensionari din sistemul de asigurări sociale cu pensii mai mari de 4.000 de lei pe lună.
Măsura arată ca o impozitare progresivă
„În momentul de faţă, putem spune că sistemul de impozitare a pensiilor arată ca un sistem de impozitare progresivă. Până la valoarea de 2.000 de lei impozitarea este zero, de la 2.000 la 4.000 de lei se aplică 10% impozit pe venit pe diferenţă, iar de la 4.000 de lei în sus se aplică impozit pe venit de 10% plus contribuţia la sănătate de 10%”, consideră consultantul fiscal Emilian Duca, potrivit zf.ro.
În acest context, Daniel Anghel, partener în cadrul PwC România, preciza că un sondaj recent arată că impozitul progresiv nu este văzut cu ochi buni.
„În sondajul HR Barometru, efectuat de PwC România la mijlocul lunii decembrie, 65% dintre respondenţi spuneau că impozitul progresiv este propunerea fiscală care le-ar afecta business-ul cel mai mult, iar 35% menţionau taxa de solidaritate.
Este o axiomă că majorarea taxelor într-o perioadă incertă, de criză reprezintă un mare risc pentru revenirea economiei şi chiar dacă aceste iniţiative au rămas, din fericire, la stadiul de discuţie, simpla lor vehiculare în spaţiul public influenţează negativ percepţia afacerilor. Totuşi, potrivit aceluiaşi sondaj, 50% dintre respondenţi spun că perspectivele de business pentru 2022 sunt mai bune decât în 2021, 46% că sunt similare şi doar 4% că sunt mai slabe”, afirmă Daniel Anghel.
Ce spunea PSD despre trecerea la impozitul progresiv?
Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că trecerea de la cota unică la impozitul progresiv ar urma să fie făcută în etape, iar un prim pas ar putea fi impozitarea marilor averi și a produselor de lux.
„Cota unică mai există doar în 4 țări din UE – Bulgaria, Letonia, mi se pare, și Ungaria, dacă nu mă înșel. Noi avem acest proiect legat de impozitare progresivă și principiile lui nu pot să fie negate chiar și de liberalii noștri. Acest proiect poate fi făcut în etape, nu din prima. Nici nu poți să faci un asemenea proiect, nu e pregătit Fiscul, nu e pregătit sistemul electronic de control. Suntem de acord și am găsit câteva punți comune în această direcție. Mâine vom stabili definitiv cum vom proceda”, a spus Dîncu la Digi24.