Aceste pensii vor fi confiscate! Anunțul momentului în România. Cine trebuie să dea banii înapoi

bani lei bancnote pensie

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe persoane au beneficiat ilegal, ani de zile, de pensii pe caz de boală sau de indemnizații de handicap. Statul a intrat pe fir și acum a confiscat banii pe care acești ”pensionari” i-au primit.

Aceste pensii vor fi confiscate! Decizie fără precedent în România. Tribunalul tocmai a anunțat

Tribunalul Bacău a decis, pe 24 februarie, confiscarea a aproape 200.000 de lei de la pensionarii închipuți care au primit, în perioada 2013-2016, pensii pe caz de boală și indemnizații de handicap. Cu toate acestea, trebuie menționat că decizia judecătorilor nu este definitivă.

Oamenii legi au ajuns să deconspire o adevărată rețea infracțională, după ce un medic psihiatru a sunat la 112 pentru a anunța că o pacientă i-a prezentat o adeverință medicală ce părea falsă. În urma apelului, polițiștii au descoperit o rețea de fabricare a dosarelor de handicap sau de pensionare pe caz de boală.

De asemenea, ei au mai descoperit că medicii care erau implicați în această rețea cereau oamenilor bani pentru a le falsifica documentele. Astfel, potrivit spuselor procurorilor, cadrele medicale implicate cereau 3.000 de lei de persoană, scrie adevărul.ro, care adaugă că la revizuirea anuală, oamenii mai plăteau încă 1.000 de lei.

”Având cunoştinţe şi legături cu diferite persoane, cadre medicale, au decis să pretindă şi să primească importante sume de bani de la diverse persoane identificate în localităţile lor de domiciliu sau în localităţile limitrofe (pe care le cunoşteau în diferite împrejurări, respectiv pe stradă, la cumpărături sau în unităţi spitaliceşti), oferindu-se să le ajute în vederea obţinerii, în mod facil şi prin încălcarea legii, a unor pensii de incapacitate de muncă şi/sau indemnizaţii de handicap”, spun procurorii.

Medicii implicați au primit pedepse cu suspendare

Magistrații de la Tribunalul Bacău spun că medicii implicați în această rețea au primit pedepse cu suspendare. Ele pornesc de la 6 luni, dar pot ajunge și la 2 ani și 8 luni de închisoare.

Printre persoanele condamnate se numără și un medic psihiatru, un medic cardiolog și două asistente medicale.

”Rezultatul faptei nu s-ar fi produs astfel încât se poate concluziona că aceştia au avut un rol esenţial. Nu în ultimul rând se va avea în vedere că aceşti inculpaţi sunt persoane care au o pregătire superioară şi aveau capacitatea de a anticipa consecinţele faptelor lor şi, privind din prisma calificării lor, aceştia trebuiau să fie repere de moralitate şi deontologie profesională pentru societate, prin conduita acestora s-a creat o imagine negativă corpului profesional din care aceştia fac parte”, este concluzia magistraţilor de la Tribunalul Bacău.

Statul vrea să recupereze pensiile de invaliditate fictive

Pensiile fictive au cauzat un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei, iar Casa de Pensii Dâmbovița a decis, în 2020, să redeschidă dosarul în care o asistentă medicală din Moreni a fost închisă pentru că a eliberat certificate de handicap către 3.200 de persoane care nu aveau nicio problemă, pentru a recupera din bani, scrie sursa anterior citată.

Așadar, mai mulți români sunt citați în instanță, iar unele decizii sunt pe numele unor persoane care, din păcate, s-au stins din viață.