În cursul zilei de marți, Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege extrem de important pentru România. Chiar dacă termenul de dezbatere și de vot este depășit, proiectul va merge la Senat, care este for decizional. Proiectul prevede abrogarea pensiilor speciale, fiind al Uniunii Salvați România (USR).
Este sfârșitul acestor pensii! Decizia momentului în Parlament
Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţi de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Daniel Suciu a anunţat, în şedinţa de plen de marţi, că proiectul a fost adoptat tacit şi, ca urmare, va fi transmis pentru dezbatere la Senat, care este for decizional.
Propunerea legislativă prevede abrogarea articolului 210 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, iar termenul limită de dezbatere şi vot a fost îndeplinit în 19 noiembrie. Pentru a putea să fie îndeplinită procedura de adoptare tacită şi a ajunge în dezbaterea Senatului, proiectul trebuia citit în plen.
Guvernul Dăncilă a emis o ordonanţă privind Codul administrativ, stabilind că foştii primari, foştii viceprimari, foştii preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene vor primi pensii speciale. Această prevedere a fost însă prorogată până în prezent, iar de la 1 ianuarie ar urma să fie pusă în aplicare.
Ce spune Marcel Ciolacu
Anunțul momentului privind acordarea pensiilor pentru aleșii locali! Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus luni seara că aleșii locali ar putea să mai aștepte încă un an până când își vor primii pensiile speciale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus luni seara, după ședința liderilor partidelor din coaliția de guvernare, că acordarea pensiilor speciale ale aleșilor locali s-ar putea amâna cu un an de zile.
„S-a avut această discuție. Credem că cea mai bună soluție în acest moment este prorogarea de termen pentru un an de zile”, a declarat Marcel Ciolacu după ședința coaliției de guvernare.
Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, în urma ședinței de coaliție de luni seară, că încă nu s-a luat nicio decizie în urma întâlnirii și va fi stabilită o altă întâlnire marți, începând cu ora 15:00.
Marius Budăi a declarat că plata pensiilor speciale ale primarilor, de la 1 ianuarie, ar putea bloca majorarea pensiilor normale
La începutul lunii decembrie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că plata pensiilor speciale ale primarilor, de la 1 ianuarie, ar putea bloca majorarea pensiilor normale. De asemenea, acesta l-a criticat pe fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, fiindcă ar fi negociat un procentaj de majorare din care nu se pot acoperi și majorările și plata pensiilor speciale.
Acesta se întreabă de ce Cristian Ghinea i-a vrut săraci pe cei în vârstă atunci când a stabilit în PNRR să acorde doar 9,4 la sută din PIB pentru pensii, procent care ar putea fi atins chiar în ianuarie.
„În lege nu scrie pensii speciale. Pensiile speciale sunt cunoscute în comunicarea publică. Noi vorbim de indemnizații speciale. 9,4% din PIB? Aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a cuprins acest lucru în PNRR, în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar este de 13%.
De ce USR şi domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri, întrebaţi-l pe dumnealui”, a mai precizat Marius Budăi, după şedinţa de Guvern.
Ministrul Muncii a criticat faptul că în PNRR a fost inclus doar un procent de 9,4% din PIB pentru pensii.