Aceste permise trebuie schimbate urgent! Este obligatoriu chiar de azi! Mai au 9 zile la dispoziție

Sursă: Dreamstime

Conform informațiilor transmise de Ministerul Public, după eliminarea stării de alertă, dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere cu drept de circulaţie rămân valabile până pe 18 martie.

„Reamintim persoanelor interesate, implicate în dosare penale, prevederile art. 4 alin. 6 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform cărora, după încetarea stării de alertă, dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere – cu drept de circulație  rămân valabile pentru o perioadă de 10 zile, până la data de 18 martie 2022 inclusiv.

Recomandăm persoanelor care doresc să își prelungească dreptul de circulație, în condițiile art. 111 alin. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, să se adreseze în cel mai scurt timp unității de parchet competente și să își exprime disponibilitatea privind comunicarea prin poșta electronică a ordonanțelor parchetului”, a transmis Ministerul Public pe rețelele de socializare.

Atenție șoferi! Valabilitatea permiselor de conducere expirate în starea de alertă dispare în curând

În perioada stării de alertă, valabilitatea permiselor de conducere sau a autorizațiilor de circulație provizorie a fost menținută pe întreaga durată a acesteia și se va menține pentru încă 90 de zile, pentru a permite efectuarea demersurilor în vederea eliberării unor noi documente (cca.500.000), informează Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Pentru evitarea aglomerației la sediile serviciilor publice Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor recomandă cetățenilor aflați în această situație să solicite preschimbarea documentelor în timp util, parcurgând următorii pași:

– efectuarea programăriilor online pe site-ul www.drpciv.ro,
– achitarea contravalorii documentelor solicitate (prin intermediul CEC,BCR, rețeaua de stații SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro sectiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.)
– pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere/înmatricularea vehiculelor (lista documentelor se regăsește pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea documente și formulare.
– prezentarea la sediu conform programării.

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit în timp real

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.

„În funcție de evoluția solicitărilor vor fi aplicate măsuri la nivelul serviciilor publice comunitare regim permise în sensul redistribuirii personalului disponibil”, transmite sursa citată.

Noul cod rutier vine cu o serie de modificări importante

Conform Codului Rutier, orice conducător auto care încalcă în mod repetat prevederile OUG nr. 195/2002  cu modificările și completările ulterioare va acumula puncte de penalizare, riscând astfel să își piardă permisul de conducere.

O veste bună este însă că permisul va fi suspendat doar o perioadă de timp, în funcție de greșeala comisă. Mai exact, organele de poliție pot suspenda permisul de conducere pe o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile.

Există însă nenumărate situații care pot duce la pierderea permisului de conducere. Spre exemplu, un conducător auto va rămâne fără permis dacă va trece pe culoarea roșie la semafor. Totodată, în cazul în care produce un accident ușor nu acordă prioritate unui automobil sau unui pieton, șoferul riscă de asemenea să nu mai poată să conducă o bună perioadă de timp pe drumurile publice.

Codul Rutier mai arată că efectuarea unei manevre neregulamentare sau depășirea unei coloane de mașini care așteaptă la semafor ori la trecerile la nivel de cale ferată va fi pedepistă tot cu suspendarea dreptului de a mai putea conduce o perioadă de timp. În același timp, dacă semnalele agentului de circulație sunt ignorate, șoferul va rămâne de asemenea fără permis.

O altă situație în care permisul de conducere se suspendă este atunci când șoferul este depistat de aparatul etilotest cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, chiar dacă nu a fost implicat neapărat într-un incident rutier.