Permisele de conducere vor fi acordate mai greu sau deloc persoanelor care au probleme cardiace sau suferă de diabet conform regulemantului european care ar putea fi implementat şi în legislaţia locală.
Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost lansat recent în dezbatere un proiect pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Acest ordin transpune prevederile Directivei 2016/1106/UE a Comisiei din 7 iulie 2016, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.183/08.07.2016, de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere.
Astfel, persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul.
Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul. De asemenea, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător prin aviz medical diabetologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective.
Direcțiile de specialitate din Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și unitățile de asistență medicală autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaților la obținerea permisului de conducere auto și a conducătorilor auto, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.