Aceste produse vor fi complet interzise! Vor fi confiscate imediat
Joi, Parlamentul European a adoptat trei rezoluții privind respectarea drepturilor omului în China, Nicaragua și Georgia.
Parlamentul condamnă cu fermitate represiunea împotriva comunității uigure și a altor etnici turci din regiunea autonomă uigură Xinjiang. Aceste grupuri minoritare din China sunt victimele unor măsuri brutale, cum ar fi deportările în masă, îndoctrinarea politică și separarea familiilor, restricțiile privind libertatea religioasă, distrugerea culturală și utilizarea extensivă a supravegherii.
Represiunea sistematică, brutală și arbitrară a fost documentată în dosarele poliției din Xinjiang, pe care Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a reușit să le examineze. Deputații europeni afirmă că dovezile privind separarea copiilor uiguri de familiile lor, programele de sterilizare forțată în masă și de muncă forțată sponsorizate de guvern reprezintă crime împotriva umanității și constituie un risc serios de genocid.
Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt acestor atrocități, inclusiv adoptarea de sancțiuni suplimentare care să vizeze oficialii chinezi de rang înalt identificați în dosarele poliției din Xinjiang și suspendarea tratatelor de extrădare cu China și Hong Kong.
Produsele fabricate prin muncă forțată, interzise
Parlamentul îndeamnă Comisia să propună o interdicție de import pentru toate produsele fabricate prin muncă forțată și de către companiile chineze care figurează pe lista celor care exploatează munca forțată.
De asemenea, îndeamnă China să se angajeze în mod constructiv cu Organizația Internațională a Muncii și să monitorizeze respectarea standardelor internaționale pentru a elimina munca forțată. În cele din urmă, deputații reamintesc faptul că societățile UE care operează în țările din afara UE trebuie să fie în întregime în concordanță cu standardele internaționale privind drepturile omului și solicită introducerea unei legislații obligatorii privind diligența necesară în domeniul drepturilor omului pentru a se asigura că societățile UE iau măsuri împotriva încălcărilor drepturilor omului.
Textul a fost aprobat cu 503 voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă” şi 4 abţineri.
Încălcări ale libertății presei și ale siguranței jurnaliștilor în Georgia
Parlamentul își exprimă îngrijorarea cu privire la deteriorarea substanțială a situației mass-media și a siguranței jurnaliștilor din Georgia. Țara a fost retrogradată de Indexul mondial al libertății presei de la locul 60 la locul 89 în doar un an. Deputații europeni solicită Georgiei să limiteze utilizarea proceselor strategice împotriva participării publice (SLAPP) care vizează apărătorii drepturilor omului și lucrătorii din mass-media și le limitează munca independentă.
Parlamentul cere revizuirea sentinței de condamnare la închisoare a lui Nika Gbaramia, redactorul-șef al principalului post de televiziune pro-opoziție din țară, care a fost condamnat luna trecută la trei ani și jumătate de închisoare. Deputații europeni solicită autorităților georgiene să se abțină de la a se amesteca în libertatea presei sau de la a urmări cazuri judiciare motivate politic împotriva proprietarilor sau reprezentanților mass-media.
În plus, ei atrag atenția asupra lipsei de investigare și de urmărire penală a celor responsabili de violențele împotriva jurnaliștilor în cadrul marșului Tsibili Pride din 5 iulie 2021, unde un jurnalist a murit în urma unui atac violent. De asemenea, aceștia solicită Consiliului și partenerilor democratici să ia în considerare impunerea de sancțiuni personale oligarhului Bidzina Ivanishvili pentru legăturile sale cu Kremlinul și pentru influența sa în guvern în vederea persecutării jurnaliștilor și a oponenților politici.
În cele din urmă, eurodeputații spun că Georgia ar trebui să renunțe la exploatarea dezinformării și propagandei rusești în creștere pentru a-și viza adversarii politici respectivi. Autoritățile georgiene ar trebui să susțină cele mai înalte standarde ale democrației, ale statului de drept și ale libertăților fundamentale, cum ar fi libertatea presei. În cazul în care Georgia îndeplinește aceste condiții, Parlamentul va solicita instituțiilor UE să depună eforturi în vederea acordării statutului de candidat la UE Georgiei, scrie Parlamentul European.