Produsele obținute prin muncă forțată vor fi interzise în UE! Comisia Europeană pregătește un instrument în acest sens

Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană spune că se dorește eliminarea muncii copiilor și a muncii forțate, subliniind că cele mai recente cifre arată că munca decentă nu este, deocamdată, o realitate pentru multe persoane din întreaga lume şi că mai sunt încă multe de făcut.

Potrivit blocului comunitar unul din zece copii la nivel mondial sunt forțați să lucreze, în timp ce 25 de milioane de persoane se află într-o situaţie de muncă forţată.

UE promovează munca decentă în toate sectoarele şi domeniile de politică, în conformitate cu o abordare cuprinzătoare care vizează lucrătorii de pe pieţele interne, din ţările terţe şi din lanţurile de aprovizionare globale. Comunicarea adoptată astăzi stabileşte politicile interne şi externe pe care UE le utilizează pentru a pune în aplicare munca decentă la nivel mondial, plasând acest obiectiv în centrul unei redresări favorabile incluziunii, durabile şi reziliente în urma pandemiei.

Se pregătește un nou instrument legislativ

Potrivit Comisiei Europene noul instrument legislativ care este momentan în faza de pregătire va interzice intrarea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată. În plus, instrumentul va acoperi bunurile produse în interiorul şi în afara UE, combinând o interdicţie cu un cadru solid de asigurare a respectării normelor. Instrumentul se va baza pe standardele internaţionale şi va completa iniţiativele orizontale şi sectoriale existente ale UE, în special obligaţiile privind diligenţa necesară şi transparenţa.

UE a luat deja măsuri ferme pentru a promova munca decentă la nivel mondial, contribuind la îmbunătăţirea vieţii oamenilor din întreaga lume. În ultimele decenii s-a înregistrat, de asemenea, o reducere semnificativă la nivel mondial a numărului de copii exploataţi prin muncă (de la 245,5 milioane în 2000 la 151,6 milioane în 2016). Cu toate acestea, numărul copiilor exploataţi prin muncă a crescut cu peste 8 milioane între 2016 şi 2020, inversând tendinţa pozitivă anterioară.

De asemenea, Uniunea Europeană își va intensifica acțiunile și va promova ocuparea forței de muncă, standardele și drepturile la locul de muncă, protecția socială, dialogul social și guvernanța tripartită.