Șeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, deputatul David Arahamia, a anunţat, marţi, condițiile Ucrainei privind garanțiile de securitate.

Ţările ce ar putea deveni garanţi ai securităţii Ucrainei

De asemenea, politicianul a enumerat țările care pot acționa ca garanți ai securității ucrainene. Potrivit lui Arahamia, Ucraina vrea să vadă în postura de garanţi ai securităţii sale țările Consiliului de Securitate al ONU, printre care Marea Britanie, China, SUA, Franța, Turcia, Germania, Polonia și Israel.

„Și alte țări se vor putea adera la tratat, dacă doresc”, a adăugat oficialul ucrainean, citat de agenţia ucraineană RBC.

Potrivit lui David Arahamia, țările garant, similar Articolului 5 al NATO, ar urma să organizeze consultări în termen de trei zile, fiind obligate să acorde asistență Ucrainei în cazul unei agresiuni militare.

„Adică, dacă Ucraina devine ţinta unei agresiuni, avem dreptul să cerem consultări în termen de trei zile, iar, dacă acestea nu duc la nimic, atunci, țările cu statut de garant trebuie să ajute la înarmare și chiar să închidă cerul (securizarea spaţiului aerian ucrainean – n.red.)”, a explicat Arahamia, care a participat, marţi, la negocierile cu Rusia de la Istanbul.

Ucraina vrea să păstreze un statut neutru şi să nu deţină arme nucleare, confirmă negociatorul şef al lui Putin

Delegația de la Kiev, relatează cotidianul turc Sabah, a anunţat că este dispusă să renunțe la aderarea la Alianța Atlantică „însă candidatura sa de aderare la UE nu poate fi blocată”.

În acest sens, însuşi negociatorul rus Vladimir Medinski a explicat că a primit din partea Ucrainei „propuneri scrise” care „îi confirmă dorința de a avea un statut neutru și fără armament nuclear”.

Potrivit negociatorului șef al lui Putin, propunerea include „refuzul de a produce și desfășura orice tip de arme de distrugere în masă”.

Potrivit Kievului, punctul de echilibru s-ar găsi cu un „mecanism de garanții de securitate” similar cu „cel prevăzut la articolul 5 al NATO”. Practic, posibilitatea ca forțele străine să intervină în caz de agresiune: Kievul ar avea dreptul de a convoca un summit de urgență al țărilor care garantează securitatea în termen de trei zile.

Dacă summitul nu este concludent, țările garante vor oferi arme și asistență Ucrainei. În aceste condiţii, au explicat delegații lui Zelenski, „nu vor fi trupe străine în țara noastră și nu vom intra în NATO”.

De asemenea, Ucraina, a subliniat Medinski, nu va mai desfășura exerciții militare fără acordul țărilor care îi garantează securitatea, inclusiv Rusia.