O nouă cercetare enumeră nouă simptome observate în rândul persoanelor care s-au infectat cu varianta Omicron, deși erau vaccinate cu schema completă. Cercetările efectuate în Norvegia au fost publicate în jurnalul de boli infecțioase și epidemiologie, Eurosurveillance.
Studiul a analizat invitații la o petrecere în care a apărut un focar Omicron. Dintre cei 111 oaspeți intervievați, 66 au avut cu siguranță Covid, în timp ce alți 15 au avut, posibil, virusul, relatează Hulldailymail.
89% dintre aceștia primiseră două doze de vaccin, dar continuau să prezinte nouă simptome comune.
Acestea sunt:
– tusea
– curgerea nasului
– oboseală
– durere în gât
– durere de cap
– dureri musculare
– febră
– strănut
– greaţă
Conform studiului, tusea, curgerea nasului și oboseala au fost cele mai frecvente, iar strănutul și febra au fost cel mai puțin întâlnite.
Două simptome Omicron care pot apărea chiar înainte de un test pozitiv
Experții au avertizat că există două simptome ale Omicron care pot apărea chiar înainte de un test pozitiv. Acestea sunt oboseala și amețelile/leșinul.
Oboseala în aceste cazuri poate provoca dureri corporale, precum și dureri de cap, vedere încețoșată și pierderea poftei de mâncare.
Medicul Angelique Coetzee, șefa Asociaţiei Medicale din Africa de Sud, a declarat că unul dintre principalele simptome ale infecției cu Omicron, în momentul în care s-a răspândit în Africa de Sud, a fost oboseala, fiind întâlnită la majoritatea pacienților.
De ce apar diferite tipuri de simptome
Nu se poate spune clar că simptomele cauzate de Omicron sunt mai blânde decât în cazul variantelor anterioare. Dar simptomele variază de la o persoană la alta, în funcție de starea vaccinării, de imunitate și de alte câteva lucruri.
Reprezentanta OMS, medicul Maria Van Kerkhove, spune că există o diferență foarte mare în cazul persoanelor care sunt vaccinate cu o doză, două sau cu trei. „Există o reducere semnificativă a spitalizărilor și a deceselor în rândul celor care sunt vaccinați”, a spus specialista OMS.