Devine complet interzis în România! Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un nou amendament. Acesta vine cu mai multe schimbări în ceea ce îi privește pe elevii din țară. Despre ce este vorba?
Un amendament propus de Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) și de Ministerul Educației a fost adoptat de către Comisia de învățământ a Camerei Deputaților în cursul zilei de luni, 24 aprilie.
Acest amendament prevede ca anumite acțiuni să devină complet interzise în școlile din România, iar pe listă de află deținerea de arme, consumul de droguri, consumul de alcool, fumatul, participarea la jocurile de noroc și folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.
În plus, amendamentul prevede ca elevii din învățământul preuniversitar să frecventeze în mod obligatoriu toate orele de curs. Ei trebuie să vină la ore îmbrăcați decent și trebuie să sesizeze reprezentanții școlii sau autoritățile dacă observă ”ilegalităţi în desfăşurarea procesului de învăţământ şi a activităţilor conexe acestuia sau cu privire la orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa elevilor şi a personalului şcolii”.
Amendamentul prevede o serie de acțiuni interzise pentru elevi
Recent a fost propus un nou amendament care stipulează că, pe lângă evitarea distrugerii, alterării, deteriorării, acoperirii și modificării conținutului cataloagelor școlare și a altor documente oficiale, elevilor din școlile românești le este interzis, de asemenea, să blocheze accesul în incinta școlii, să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice și alte substanțe ilicite, produse pe bază de nicotină sau jocuri de noroc, fie în interiorul sau în incinta instituției de învățământ.
Folosirea telefoanelor motive este interzisă în timpul cursurilor
Ca un nou amendament propus recent, a fost adăugată interzicerea oricărui tip de utilizare a telefoanelor mobile în școlile din România, cu excepția utilizării acestora în scopuri educaționale sau în cadrul spațiilor autorizate oficial. De asemenea, această nouă regulă nu se aplică și în cazul liceelor, autoritatea de a decide dacă se promulgă sau nu interdicția în aceste instituții va fi dată chiar de către școli.
Procesul legislativ va continua, deoarece sunt programate discuții suplimentare în jurul acestui amendament atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, care vor lua în cele din urmă decizia finală dacă consideră că acest amendament ar trebui sau nu să intre în vigoare.