Legiuitorii Uniunii Europene propun interzicerea produselor din tutun încălzit cu arome – o categorie care include și vaping-ul – într-o măsură despre care spun că este menită să protejeze sănătatea tinerilor după o creștere „semnificativă” a vânzărilor de produse din tutun încălzit cu arome noi.
Interdicția ar viza doar articolele care furnizează tutun încălzit, cunoscute și sub numele de țigări electronice aromate și nu va afecta țigările electronice sau alte produse de vaping care conțin doar nicotină și produc vapori.
Care este pericolul?
Țigările electronice aromate sunt adesea considerate o alternativă la alte produse din tutun, deoarece temperatura mai scăzută la care funcționează dispozitivele asemănătoare unui stilou le permite să nu ardă tutunul și să nu producă fum atunci când sunt folosite.
Cu toate acestea, ele nu sunt lipsite de riscurile grave pentru sănătate asociate cu consumul de tutun. Un studiu recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzite în peste cinci națiuni membre, în timp ce produsele din tutun încălzite au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun în întreaga regiune.
„Având în vedere că 9 din 10 cancere pulmonare sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și alimentație.
Cancerul, a doua cauză de deces în UE
Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în blocul comunitar, cu aproximativ 1,3 milioane de decese cauzate de cancer și 3,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.
Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu cancerul la un moment dat în viață, impactul economic anual fiind estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro.
Când vor fi interzise țigările aromate electronice?
Comisia Europeană a declarat anterior că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populație consumă tutun până în 2040. Precizăm că propunerea a fost adusă în discuție de către Comisia Europeană din data de 29 iunie. Propunerea de interdicție urmează acum să fie examinată de națiunile membre și de legislatorii Parlamentului European.