Țigările electronice de unică folosinţă vor fi interzise în Franța
Țigările electronice de unică folosinţă vor fi interzise în Franța! Anunțul a fost făcut, duminică, de către premierul Franței, Elisabeth Borne.
„Este o chestiune importantă de sănătate publică. Guvernul de la Paris alcătuieşte în această perioadă planuri ce vizează un program naţional de luptă împotriva fumatului, un flagel care cauzează aproximativ 75.000 de decese în fiecare an în Franţa. Aşa-numitele dispozitive de „inhalat” generează anumite obiceiuri în rândul tinerilor, care pot să ducă apoi la dependenţa de nicotină. Cu toate acestea, Guvernul de la Paris nu intenţionează să majoreze taxele pentru tutun în 2024 după creşterea lor din acest an”, a declarat ea, duminică, pentru postul de radio RTL.
Din iunie 2023, Venezuela a interzis vânzarea ţigărilor electronice către minori
Din iunie 2023, Guvernul Venezuelei interzice fabricarea, depozitarea, distribuţia, circulaţia, comercializarea, importul, exportul, utilizarea, consumul, publicitatea ţigărilor electronice. Interdicția prevede și că „orice persoană” ca nu o respectă va fi supusă unor sancţiuni.
Preşedintele din Venezuela, Nicolas Maduro, a cerut ulterior autorităţilor sanitare să evalueze interzicerea totală a acestor dispozitive.
Au devenit la modă. Mulţi tineri au crezut povestea că ar putea fuma şi că acest lucru nu afecta sănătatea”, a declarat el la acea vreme.
Venezuela nu este singura țară din America Latină care a luat această decizie
În mai 2022, Mexic a votat o aplicare mai strictă a regulilor anti-fumat.
„Ele (ţigările electronice) se vindeau foarte bine. Mai mult decât ţigările (tradiţionale). Vânzările de ţigări (tradiţionale) au scăzut foarte mult. Mă aștept ca furnizorul meu să vină și să-mi ia înapoi marfa”, a declarat, pentru AFP, o persoană care deține un chioşc într-un centru comercial din Caracas.
Vânzarea de ţigări „tradiţionale”, cu o toxicitate ce a fost dovedită de mulţi ani, nu este supusă niciunei restricţii în Venezuela, însă publicitatea pentru acest tip de produse este restricționată.
Conform Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației. Conform unui studiu realizat de INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.