În cadrul podcastului #știința360, medicul Marius Geantă a vorbit despre urmările pe care le poate avea o persoană infectată cu noul coronavirus. Acesta a vorbit despre un studiu publicat în ”Nature”, conform căruia persoanele care au avut Covid-19 pot dezvolta două boli foarte grave.

Mai exact, este vorba despre insuficiența cardiacă și despre accidentul vascular cerebral, care pot apărea la cel puțin un an după infectare. Totodată, medicul, care citează studiul precizează că și persoanele care au avut o formă ușoară de COVID s-ar putea confrunta cu una dintre cele două boli.

Studiul mai arată și faptul că inclusiv persoanele cu vârste sub 65 de ani şi care nu au boli vulnerabile, precum diabetul, sunt predispuse la apariția celor două afecțiuni menționate. În acest sens, specialiștii avertizează că spitalele ar trebui să fie pregătite, în următorii ani, de un număr foarte mare boli cardiovasculare, ca o consecință a post Covid.

În acest sens, medicul precizează că la momentul actual nu se știe încă dacă vor mai exista sau nu valuri de infecții cu COVID, însă sistemul sanitar trebuie să fie pregătit în orice moment.

COVID-19 și bolile cardiovasculare

”Referitor la bolile cardiovasculare, riscul crește foarte mult cu cât forma de boală este mai gravă, conform studiului citat. Într-adevăr, și persoanele care au făcut forme ușoare și nu au necesitat spitalizare, la un an de zile prezintă un risc semnificativ crescut pentru BCV în sensul larg, de la insuficiența cardiacă la diverse tulburări de ritm, infarct miocardic și așa mai departe.

Nu știu dacă vom mai avea valuri de infecție cu COVID-19 la care să ne uităm cu atenție, dar dacă s-ar reprezenta grafic numărul de internări sau accesări de servicii medicale pentru boli cardiovasculare în perioada următoare, vom putea să urmărim acele grafice cum cresc”, a spus acesta.

Totoadtă, el a explicat că pe lângă bolile cardiovasculare care pot apărea, mai este și numărul de persoane care suferă deja de astfel de boli încă dinainte de debutul pandemiei de coronavirus și care au avut un acces limitat la sănătate.

”Mă aștept să fie efectiv un tsunami de cazuri de boli cardiovasculare. Pe de-o parte sunt bolile post COVID-19, pe de altă parte este situația ante COVID-19, când deja aveam un număr mare de persoane care sufereau de boli cardiovasculare, care în această perioadă de doi ani au avut un acces limitat la servicii de sănătate”, a mai detaliat medicul Marius Geantă în podcastul #știința360, citat de raportuldegarda.ro.

Efectele vaccinării anti-covid

Un alt aspect punctat de medic este efectul vaccinului anti-covid. Acesta susține că medicii trebuie să recomande vaccinarea, pentru ca oamenii să aibă o anumită siguranță.

În ceea privește evoluția campaniei de vaccinare anti-covid din România, medicul spune că s-a constatat un declin fără precedent, iar o mare parte din populație nu a fost bine informată.

”Trebuie ca medicii, pe de-o parte, să înțeleagă valoarea vaccinării, iar pe de altă parte trebuie să fie stimulați de sistemul de sănătate ca să fie pro-activi în a recomanda vaccinarea. Despre asta este studiul. Prin prisma a ceea ce am mai discutat de-a lungul timpului, e evident că oamenii așteptau ca informațiile despre vaccin și vaccinare să vină de la medici. Un astfel de sistem vine în întâmpinarea dorinței oamenilor de a primi informațiile de la medic.

La noi lucrurile s-au întâmplat și se întâmplă mai degrabă ad-hoc. Am văzut că la nivelul zilei de duminică (13.02.2022), numărul de persoane care s-au vaccinat abia a depășit 500 cu prima doză. Este un declin evident al campaniei de vaccinare, nu că am fi avut vreodată un vârf, exceptând acel moment inițial când nu erau suficiente doze. Din păcate, rămâne o proporție importantă și din populația României care nu a primit această informație de la medic și implicit a decis să nu se vaccineze”, a mai declarat medicul.