Henley Passport Index clasează toate pașapoartele lumii în funcție de numărul de destinații pe care deținătorii lor le pot accesa fără o viză prealabilă, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial.
Japonia, Singapore și Coreea de Sud, primele în acest clasament
Henley Passport Index arată cel mai mare decalaj de mobilitate la nivel mondial înregistrat de la începutul indicelui, în urmă cu 18 ani. Datele HPI sunt combinate cu cifrele PIB-ului Băncii Mondiale pentru a crea scorul Henley Passport Power, care indică creșterea inegalității economice între țări.
Fără a ține cont de restricțiile temporare legate de pandemie, deținătorii de pașapoarte din Japonia și Singapore pot intra acum în 193 de destinații, din întreaga lume, fără viză, cu 166 mai multe decât Afganistanul, care se află în partea de jos a listei.
Marea Britanie și SUA nu mai urcă din 2014
Cele mai puternice trei pașapoarte din lume sunt toate asiatice, conform Henley Passport Index 2023. Japonia are cel mai puternic pașaport din lume, pentru al 5-lea an consecutiv. Deținătorii acestui pașaport pot vizita 193 din 227 de destinații globale, fără viză. Coreea de Sud și Singapore sunt la egalitate pe locul 2, cu un scor fără viză/viza la sosire de 192. Germania și Spania ocupă locul 3, cu 190 de destinații fără viză.
Marea Britanie și SUA rămân pe locurile 6 și 7, cu scoruri de 187 și 186. Cele două țări au ocupat primul loc în 2014, dar clasamentul Henley spune că pare puțin probabil ca oricare dintre ele să mai ajungă din nou pe locul 1. Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016. Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, sunt toate la egalitate pe locul cinci, în timp ce Franța, Irlanda, Portugalia și Regatul Unit se află pe locul șase.
Noua Zeelandă și Statele Unite își fac apariția pe locul 7, alături de Belgia, Norvegia, Elveția și Republica Cehă. Cetățenii afgani se află din nou la coada clasamentului și pot avea acces în doar 27 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil.
În top 10 se află Ungaria și Polonia cu 184 de destinații. România se află pe locul 16, alături de Monaco și Chile, cu 174 de destinații fără vize.
Indicele se bazează pe date furnizate de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene
Henley Passport Index este realizat de firma de consultanță în imigrare Henley & Partners și clasează 199 de pașapoarte în funcție de numărul de destinații pe care deținătorii lor le pot accesa fără viză prealabilă.
Acesta este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare modificările politicii de viză. Indicele se bazează pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) și monitorizează în mod constant cele mai prietenoase pașapoarte din lume încă din anul 2006.
Țările aflate în topul indicelui cresc mai repede
Țările cu cele mai înalte poziții în acest index sunt cele cu economii mai deschise, care încurajează investițiile străine și comerțul internațional. Aceste țări „tind să crească mai repede, sunt mai inovatoare și mai productive, oferă venituri mai mari și mai multe oportunități cetățenilor lor”, spune președintele Henley & Partners, Christian Kaelin.
„Acest index poate fi un instrument valoros pentru oamenii de afaceri, investitori și oricine intenționează să emigreze. Dar, de asemenea, pune în lumină „inegalitatea economică tot mai mare și disparitatea dintre bogați și săraci, care a ajuns să definească lumea noastră”, consideră Kaelin.
Războiul din Ucraina are încă un impact semnificativ asupra scorurilor Henley Passport Index ale Rusiei și Ucrainei. Ambele țări au ocupat aproximativ aceeași poziție, de la începutul invaziei. Rusia se află și în acest an pe locul 49, cu un scor de 118 destinații fără vize, în timp ce Ucraina ocupă locul 36, cu acces fără viză în 144 de destinații.