Acestea sunt cele mai sigure orașe din lume post-pandemie
Nimic din istoria modernă nu a schimbat viața orașelor așa cum a făcut-o Covid-19. Ca urmare, orașele au trebuit să devină și mai vigilente în ceea ce privește protecția sănătății și securitatea generală pentru a-și proteja mai bine populațiile, scrie BBC Travel.
Pentru a vedcea ce schimbări au condus la o siguranță mai mare, Economist Intelligence Unit a lansat recent Indicele orașelor sigure 2021. Acest indice clasează 60 de orașe din lume pe baza a 76 de indicatori de siguranță în infrastructură, viață digitală, securitate personală, factori de mediu și, desigur, sănătate.
În partea de sus a indicelui se găsesc orașe precum Copenhaga, Toronto, Singapore, Sydney și Tokyo, cu factori care ilustrează modul în care siguranța generală se corelează cu un puternic sentiment de coeziune socială, incluziunea totală a populației și încrederea.
Copenhaga, program masiv de testare Covid, gratuit pentru toată lumea
Capitala Danemarcei s-a clasat în vârf datorită noului pilon de securitate de mediu al indexului, care măsoară sustenabilitatea (inclusiv stimulentele pentru energie regenerabilă), calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și acoperirea pădurilor urbane. Acesta a avut un impact absolut asupra modului în care orașul și locuitorii săi au reușit să facă față restricțiilor, care au fost complet ridicate începând cu septembrie 2021.
Copenhaga a implementat, de asemenea, un program masiv de testare Covid, care rămâne gratuit pentru toată lumea, inclusiv pentru turiști
Spiritul comunitar al țării a permis danezilor să lucreze împreună și să aibă încredere unii în alții – inclusiv în oficiali guvernamentali – pentru a crea un mediu de viață mai sigur. Indicele Orașelor sigure a găsit o corelație ridicată între controlul corupției și orașele mai sigure. Faptul că Danemarca este una dintre țările cel mai puțin corupte din lume, le-a permis cetățenilor săi să aibă încredere în instituțiile sale pe parcursul pandemiei. În plus, orașul va implementa testarea apelor reziduale pentru a depista focarele din vreme.
Toronto a implementat programe de vaccinare specifice comunităților
Cel mai mare oraș din Canada s-a clasat pe locul doi în clasamentul siguranței generale, cu scoruri puternice în infrastructură și securitate a mediului. Locuitorii au o cultură incluzivă care apreciază comunicarea între comunități, mai ales când vine vorba de adoptarea vaccinului. Orașul a inițiat o serie de programe de vaccinare specifice comunităților. În Toronto trăiesc persoane de diferite etnii, orientări sexuale și religii, iar toată lumea se simte în siguranță.
Singapore a mizat pe monitorizarea digitală și urmărirea contactelor
Pe locul al doilea în securitatea digitală, securitatea sănătății și a infrastructurii, Singapore a folosit aceste puncte forte pentru a se mișca rapid în primele zile ale pandemiei. Aici s-a lansat rapid monitorizarea digitală și urmărirea contactelor. Țara se mândrește și cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume ( 80%).
„Înainte de a intra în clădiri, toți locuitorii trebuie să scaneze aplicația telefonică TraceTogether pentru check-in-uri SafeEntry”, a declarat un rezident din Singapore. „Acest lucru permite autorităților să urmărească persoanele care ar fi putut să interacționeze cu cele infectate, astfel încât să poată fi efectuat un ordin de carantină și a rupe legătura de transmitere a virusului.”
Sydney, pe primul loc în securitatea digitală
Cel mai mare oraș din Australia a obținut al cincilea punctaj general în index și în top 10 pentru securitatea sănătății. Australia a fost una dintre primele țări care și-a închis complet granițele în timpul pandemiei și a menținut blocaje stricte. Multe dintre restricții sunt de așteptat să se ridice, iar frontierele internaționale vor fi deschise în noiembrie. Orașul s-a clasat pe primul loc în securitatea digitală, care include politica de confidențialitate a orașului, protecțiile și amenințările la securitatea cibernetică și planul general de oraș inteligent.
Tokyo, orașul intrat în top pentru pregătirea pandemică și securitatea infrastructurii
Capitala Japoniei s-a clasat pe locul cinci în indicele general și în topul indicelui securității sănătății, care măsoară factori precum asistența medicală universală, pregătirea pandemică, speranța de viață, sănătatea mintală și mortalitatea Covid-19.
Tokyo a obținut o poziție în primii cinci pentru securitatea infrastructurii, care include siguranța transportului și rețelele de transport. „De la diferitele obiecte pierdute și găsite în gări, până la lanțurile de biciclete aproape inutile, există un respect imens față de bunăstarea celorlalți”, spune Sena Chang, locuitoare din Tokyo.