Acești medici ar putea căpăta vechime în muncă. Proiectul a fost adoptat și trimis către Camera Deputaţilor
Totodată, proiectul legislativ ce vizează completarea Legii privind reforma în domeniul sănătății are ca obiect completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, preconizându-se ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale şi conexe actului medical, respectiv servicii medico-dentare, să constituie pentru titularul cabinetului experienţă profesională de medic, respectiv experienţă profesională de medic stomatolog, şi să fie asimilată vechimii în muncă, în cazul în care serviciile medico-dentare furnizate de medicul titular au produs venituri nete în anul supus asimilării vechimii în muncă a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv şi dacă a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat aferente perioadei prevăzute
De asemenea, proiectul arată și că nu este luată în considerare perioada în care medicul titular a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.
Trebuie menționat că proiectul a fost iniţiat de parlamentari USR şi susţinut de doi senatori PNL. Acesta a fost trimis spre dezbatere şi adoptare către Camera Deputaţilor, for decizional.
O nouă obligație pentru asistenții medicali
În altă ordine de idei, ministrul Sănătății a declarat anterior că este deranjat de faptul că mulți dintre asistenții care au ajutat în pandemie nu au fost capabili să ia examenul pentru a obține postul din punct de vedere legal.
„Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România”, a declarat Alexandru Rafila.
În acest context, ministrul le dă dreptate medicilor, care au spus că ar fi necesară o discuție cu Ministerul Educației pentru o reevaluare a acelor școli postliceale pentru asistente. Medicii au spus că asistente care au picat examenul au făcut-o pentru că nu știu lucruri elementare, în condițiile în care multe intră la postliceale sanitare fără examen de bacalaureat.
„În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat”, a mai spus Rafila.