Acești oameni trăiesc mai puțin! Riscul unui accident vascular cerebral este crescut

Colaboratorii științifici au reușit, datorită unul aparat de măsurare cu ultrasunete, să determine grosimea pereților arterei carotide. În cadrul experimentului au participat 5.614 locuitori din mai multe sate din insula Sardinia.

În urma experimentului s-a descoperit că oamenii irascibili, care se enervează din orice, au pereții arterei carotide mai îngroșați decât oamenii liniștiți. Îngroșarea acestei artere crește considerabil riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Studiul arată că participanții agresivi au avut grosimea pereților arterei carotide îngroșată cu 40%, notează noi.md.

Atacul de cord

Acesta apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat din cauza unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe, care formează o placă în arterele coronare, cele care alimentează inima. Ulterior, această placă se rupe și formează un cheag. Fluxul sanguin întrerupt poate afecta o parte din mușchiul inimii.

Atacul de cord este cunoscut și sub numele de infarct miocardic și poate fi fatal. Cu toate acestea, tratamentul pe care persoanele acestea îl primesc, s-a îmbunătățit destul de mult în ultima perioadă.

Cele mai întâlnite simptome ale unui atac de cord:

  • Presiune, senzație de apăsare sau durere în piept sau în brațe care se poate răspândi pe gât, maxilar sau spate
  • Greață, indigestie, arsuri la stomac sau dureri
  • Dificultăți de respirație
  • Transpirație rece
  • Oboseală și amețeală bruscă

Accidentul vascular cerebral

Acesta este o afecțiune cerebrovasculară care afectează vasele de sânge care alimentează creierul cu oxigen. La nivel internațional, rata mortalității acestei afecțiuni este mare, dar medicina a făcut progrese impresionante în ceea ce privește tratamentul.

Un studiu efectuat în anul 2019 arată că România se află pe primul loc, la nivel european, în ceea ce privește mortalitatea declanșată de accidentul vascular cerebral. Mai mult decât atât, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai comună cauză de deces în România.

Studiul arată că 45,8% dintre români au un nivel al colesterolului ridicat, 32,5% au hipertensiune arterială și 30,5% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă potențiali factori declanșatori ai accidentului vascular cerebral.

Sursă foto: Dreamstime