Se vaccinul pe care l-a primit România nu poate fi folosit în cazul tuturor românilor. Mai exact, potrivit medicului pediatru, Mihai Craiu, vaccinulnu poate fi administrat și minorilor sub 16 ani, deoarece nu există studii despre eficiența sa.
„Nu au fost finalizate încă studiile destinate unor grupe de vârstă mai mici. Au început studii şi pe tineri cu vârste între 12 şi 16 ani. Se estimeaza că undeva în primul trimestru al anului viitor o să existe rezultate care să fie prezentate autorităţilor pentru evaluare şi aprobare”, a declarat medicul pentru Mediafax.
El a vorbit și despre modul în care se va face vaccinarea. Potrivit acestuia, în final, va veni rândul fiecărui român, iar vaccinarea rămâne singura soluție pentru a ne proteja unii pe alții. În ceea ce privește efectele secundare, potrivit medicului, cele mai comune efecte sunt durearea de cap, fabra, oboseala și durerile musculare.
Vine rândul fiecărui român
„În momentul în care ne va veni rândul fiecăruia dintre noi, în funcţie de prioritatea prin profesia pe care o aveam, să reflectăm şi să acceptăm că trebuie să ne vaccinăm. Numai aşa o să putem sa îi protejăm şi pe ei până când va veni rândul şi unui vaccin pediatric.
Printre cele mai comune efecte secundare sunt durerea de cap, durerea la locul injectării, febră, oboseală sau dureri musculare şi dureri articulare. Cei mai mulţi oameni au avut aceste efecte secundare, mai agresive, după cea de a doua doză”, a mai adăugat Mihai Craiu.
România a început vaccinarea anti-covid, duminică, 27 decembrie și doar în prima zi, 960 de cadre medicale din 10 spitale suport COVID-19 au fost vaccinate.
Din cele 10.000 de doze primite, aproape 4.000 nu vor fi administrate, ceea ce înseamnă că doar 3.000 de persoane vor primi serul. Pentru că într-o singură zi au fost vaccinate aproape 1.000 de persoane, înseamnă că România are nevoie de numai 3 zile ca să epuizeze vaccinul.
În ceea ce privește eficiența vaccinului, acesta are o eficienţă de 95% împotriva virusului şi trebuie transportat la -75 de grade Celsius. Apoi, 5 zile, poate sta la temperaturi între 2 şi 8 grade. Potrivit datelor din testarea clinică arată o imunizare parţială la şapte zile după prima doză. Eficacitatea maxima însă este atinsă la 14 zile după a doză, care se face la distanţă de 4 săptămâni.