Vestea momentului pentru toți care se opun ofensivei din Ucraina. Preşedintele Dumei de Stat vrea ca „trădătorii” care se opun conflictului să rămână fără cetăţenie rusă.

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a propus, luni, să le fie retrasă naţionalitatea rusă „trădătorilor” care se opun ofensivei din Ucraina, informează lefigaro.fr.

„Marea majoritate a cetăţenilor noştri susţine operaţiunea militară specială din Ucraina, înţelege necesitatea acesteia pentru securitatea ţării noastre şi a naţiunii noastre. Dar există şi cei care se comportă laş, perfid. Totuşi, pentru astfel de „cetăţeni ai Federaţiei Ruse” nu există nicio procedură de privare de cetăţenie şi interdicţia de a intra în ţara noastră. Dar poate că ar fi bine”, a spus el pe Telegram.

Ce a susținut Viaceslav Volodin

„Ce părere aveţi?” şi-a întrebat apoi abonații. Pentru a-şi ilustra punctul de vedere, Viaceslav Volodin a citat cazul jurnalistei Marina Ovsiannikova, care a devenit faimoasă la mijlocul lunii martie, ţinând în direct la televiziune un banner pe care scria „Nu războiului”.

Jurnalista, care şi-a părăsit postul de la postul public rusesc Pervâi Kanal, a devenit corespondent în Ucraina şi Rusia pentru marele cotidian german Die Welt.

„Acum ea va lucra pentru o ţară NATO, justificând livrările de arme către neonaziştii ucraineni, trimiţând mercenari străini să lupte cu soldaţii noştri şi să apere sancţiunile împotriva Rusiei”, a denunţat Viaceslav Volodin.

Ce se întâmplă în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie. Au trecut mai bine de șase săptămâni de atunci, iar în tot acest timp au avut loc nenumărate negocieri între cele două mari puteri, însă nici până acum nu s-a ajuns la un acord.  În timp ce Ucraina și Rusia continuă să negocieze, bombardamentele continuă și ele, iar în tot acest timp, mii de civili și-au pierdut deja viețile. Pe lângă acest aspect însă, războiul se resimte și în restul globului.

Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. În cadrul unor declarații făcute în cursul zilei de luni, oficialul european a vorbit despre efectele pe care războiul le are asupra întregului glob. Mai exact, acesta susține că Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial. De cealaltă parte însă, Rusia nu își asumă nicio acuzație și dă vina în continuare pa sancțiunile impuse de Occident.