Guvernul României a aprobat Ordonanța cu privire la prețurile la energie. Modificările aplicate vin cu noi praguri de consum pentru prețurile plafonate, acestea vor rămâne în vigoare până pe 31 august 2023. Aproape toți românii vor beneficia, în continuare, de prețuri reduse la energie prin plafonul stabilit, cu excepția unor categorii de consumatori.
Ordonanța vine și cu sancțiuni, de exemplu vânzarea succesivă de energie sau gaze naturale către traderi cu scopul de a umfla prețul va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri. Pentru unele firme din domeniu, amendarea înseamnă milioane de euro.
Românii vor achita 68 de bani dacă se încadrează în 100 de kWh pe lună sau 80 de bani dacă au un consum între 100 și 255 de kWh
„Am reușit să venim cu forma finală a acestei ordonanțe care este cât se poate de adaptată la situația concretă” a declarat premierul Nicolae Ciucă. Noua Ordonanță de Guvern prevede schimbări majore pentru facturile românilor la energie, care vor fi valabile până la 31 august 2023.
În cazul consumatorilor de rând, pragul până la care se aplică prețurile plafonate va fi redus. Astfel, doar cei care au un consum lunar de până la 255 kWh vor beneficia de preț plafonat la facturi. Mai exact, aceștia vor achita în continuare 68 de bani dacă se încadrează în 100 de kWh pe lună sau 80 de bani dacă au un consum între 100 și 255 de kWh.
Se urmărește descurajarea comportamentului speculativ în planul consumului de energie și gaze
„Încercăm să stimulăm populația să facă o economie. Diferența între 255 și 300, la prețul din contract. Pentru mediul economic, pentru instituțiile publice, rămâne un leu pe kWh”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Producătorii, traderii și furnizorii ar urma să plătească o taxă de solidaritate. Taxa va fi plătită de companii în fiecare lună și va intra la Fondul de tranziție energetică. Ordonanța vine și cu sancțiuni. De exemplu, vânzarea succesivă de energie sau gaze către traderi, cu scopul de a umfla prețul, va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri.
„Prin măsurile luate vom descuraja comportamentul speculativ din Piața energiei și gazelor naturale”, a precizat Popescu. Premierul Nicolae Ciucă spune că 98% din populație va beneficia de noile măsuri.
La gaze, prețurile rămân același. 31 de bani/kWh în cazul consumatorilor casnici și 37 de bani pentru restul.