Achizițiile făcute de băncile centrale cresc prețul aurului

Prețul aurului crește în contextul invaziei Israelului din Fâșia Gaza. Consiliul Mondial al Aurului (WGC) a informat marţi că, în perioada iulie – septembrie 2023, achiziţiile de aur ale băncilor centrale s-au ridicat la 337 de tone. Asta după ce în trimestrul al doilea acestea s-au situat la 175 de tone. Peste estimările anterioare ale WGC de 103 tone.

În total, pe primele nouă luni ale anului, achiziţiile de aur ale băncilor centrale au ajuns la 800 de tone. Este cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în perioada ianuarie – septembrie de la debutul colectării datelor WGC în 2000.

„Aceste achiziţii solide ale băncilor centrale sunt aşteptate să continue pentru restul anului. Ceea ce indică o creştere robustă în 2023”, a informat Consiliul Mondial al Aurului.

Acest val de achiziţii de aur ale băncilor centrale a contracarat vânzările de aur ale investitorilor. Ceea ce a oferit un sprijin important pentru preţul aurului. Săptămâna trecută acesta a depăşit pragul de 2.000 de dolari uncia. Pentru prima dată după luna mai.

Prețul aurului după declanșarea ofensivei terestre

Interesul pentru lingourile de aur a crescut luna aceasta, după atacul Hamas asupra Israelului. Acesta a inflamat tensiunile într-o regiune crucială pentru livrările mondiale de energie şi a stimulat cererea pentru active de refugiu. Acest avans a dus preţul aurului mai aproape de recordul de 2.075 de dolari uncia atins în 2020.

Uncia de aur se tranzacționa luni aproape de 2.000 de dolari, după ce vineri a depășit acest prag pentru prima dată după luna mai. Evoluția cotației aurului vine în contextul ofensivei terestre a Israelului în Fâșia Gaza, care pare să fie mai prudentă decât se prefigura inițial, transmite Bloomberg.

Prețul aurului. Cotația lingoului de aur era luni dimineață în scădere ușoară, după ce vineri a urcat cu 1,1% în contextul în care Israelul a demarat ofensiva terestră. Trupe și tancuri israeliene au intrat în partea de nord a Fâșiei Gaza în cea de a doua fază a războiului cu Hamas.

Chiar dacă inițial s-a vehiculat că această operațiune militară va fi masivă, autoritățile israeliene au anunțat o abordare treptată, în încercarea de a evita o escaladare regională. O atitudinea mai prudentă a calmat îngrijorările piețelor și a dus la o tranzacționare relativ stabilă.