demonstreaza ca ne vom consolida in continuare afacerile din regiune”, arata un comunicat al companiei Orlen. In etapa urmatoare, PKN Orlen va lansa o oferta de achizitie actionarilor minoritari ai Unipetrol, companiile Spolana si Paramo. De asemenea, Orlen a decis sa vanda o parte din activele Unipetrol multinationalei ConocoPhillips si companiei Agrofert, numarul doi in Polonia in domeniul substantelor chimice. Deocamdata, firmele implicate asteapta acceptul Comisiei Europene. Finalizarea tranzactiei ar trebui sa aiba loc la in al treilea trimestru al anului. Aceste tranzactii sunt estimate sa aiba loc la sfarsitul anului 2005. PKN Orlen a semnat un acord de cooperare cu Agrofert, care a avut o tentativa de a cumpara Unipetrol, dar nu a reusit sa plateasca suma necesara la sfarsitul anului 2002.

Fondurile private de pensii ar putea deveni functionale in 2006

Angajatii in varsta de pana la 35 de ani, nou intrati pe piata fortei de munca, ar putea fi obligati sa subscrie, de la 1 iulie 2006, la fondurile de pensii private, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Contributia ar urma sa fie limitata, la inceput, la doua puncte procentuale din cota datorata bugetului asigurarilor sociale, pentru ca, in termen de opt ani, contributiile sa fie majorate pana la 6% din cota bugetului asigurarilor sociale. In cazul persoanelor de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate prin sistemul public de pensii, participarea la fondurile private este facultativa. Contributiile vor fi administrate de catre societati private, care vor avea ca obiect de activitate exclusiv administrarea acestor fonduri. Sindicatele spun, pe de alta parte, ca vor face tot ce le sta in puteri pentru a face o anticampanie acestei initiative guvernamentale. „Guvernul Nastase reinfiinteaza Caritasul. Initiativa Executivului nu inseamna altceva decat profit sigur pentru companiile de investitii”, ne-a declarat Petre Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa.

Petrolul s-a ieftinit dupa decizia OPEC

Pretul petrolului s-a inscris pe un trend descendent, dupa ce membrii OPEC au convenit saptamana trecuta sa majoreze productia de titei cu doua milioane de barili pe zi (8%), in scopul temperarii cresterii preturilor pe piata mondiala. Acordul la care au ajuns cei 11 membri ai organizatiei mai prevede suplimentarea ofertei cu inca 500.000 de barili pe zi in luna august. Decizia va conduce la majorarea productiei oficiale a OPEC la 25,5 milioane de barili pe zi, incepand de la 1 iulie. Miercurea trecuta, cu o zi inainte de reuniunea OPEC, pretul petrolului in Statele Unite a scazut sub nivelul record din ultimii 21 de ani, de 42,45 dolari pentru un baril, reflectand diminuarea temerilor privind insuficienta livrarilor, determinate de violentele din Arabia Saudita. Cotatia titeiului de referinta din SUA a scazut cu 98 de centi, la 41,35 dolari pe baril, in vreme ce petrolul tip Brent, tranzactionat la Londra, s-a ieftinit cu 92 de centi, ajugand la 38,16 dolari pe baril. Ministrul energiei din Kuweit se asteapta ca decizia OPEC de a majora productia sa determine o scadere cu 6-8 dolari a pretului barilului de titei Brent.

Bulgaria, amenintata cu intarzierea aderarii la UE

Oficialii UE au lansat un avertisment Bulgariei, de a nu insista pe ideea mentinerii celor doua reactoare din centrala nucleara de la Kozdlui. Aceasta ar insemna reluarea negocierilor privind energia, iar „tarile membre UE nu au nici o intentie sa redeschida capitole deja inchise”, a spus comisarul pentru extindere, GALnter Verheugen, in cadrul vizitei sale in Bulgaria. Guvernul de la Sofia acceptase inchiderea a doua unitati din centrala nucleara Kozlodui in 2006. Recent, presedintele Georgi Parvanov a incercat sa convinga Guvernul sa obtina amanarea datei de inchidere a reactoarelor, pe motiv ca specialistii europeni le considera suficient de avansate tehnologic pentru a ramane in functiune. Referitor la posibilitatea reluarii discutiilor pe aceasta tema, Verheugen a spus ca „singurul rezultat va fi intarzierea aderarii Bulgariei la UE”.

Dinu Patriciu acuza

Pe masura ce procesul de privatizare a SNP Petrom se apropie de final, miscarile de pe piata petrolului se amplifica. Firmele private din domeniul petrolier au fost in ultima perioada in atentia presei prin acuzatii referitoare la santaj, urmariri penale, ilegalitati in procesul de privatizare a Petromidia etc. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, spus saptamana trecuta ca atacurile din ultima vreme asupra societatilor care formeaza Grupul au venit in urma refuzului de a fuziona rafinaria Petromidia cu RAFO. Dinu Patriciu a anuntat ca Marian Iancu, administrator VGB, si Ovidiu Tender l-au amenintat la inceputul lunii martie ca in cazul in care nu este de acord cu fuziunea celor doua rafinarii, va avea multe probleme, fapt negat de cei doi acuzati. In ultima perioada a aparut in presa un memorandum adresat presedintelui Ion Iliescu, in care sunt prezentate mai multe informatii legate de neindeplinirea de catre Rompetrol a mai multor clauze din contractul de privatizare, iar PNA anuntat declansarea urmarii penale in urma cercetarii procesului de privatizare a rafinariei Petromidia.