OMV Petrom anunță extinderea stațiilor de încărcare
OMV Petrom, liderul în producția integrată de energie în sud-estul Europei, a încheiat achiziționarea Renovatio Asset Management. Această companie deține cea mai extinsă rețea de încărcare pentru vehicule electrice din România, cuprinzând peste 400 de puncte de încărcare.
Potrivit anunțului făcut vineri de către companie, această achiziție vine cu perspective de creștere. Se estimează că numărul punctelor de încărcare va ajunge la aproximativ 650 până în 2026. Aprobarea tranzacției în care OMV Petrom a preluat Renovatio Asset Management a fost obținută de la Consiliul Concurenței și Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.
La finele trimestrului întâi din 2024, rețelele OMV și Petrom dispuneau de aproximativ 300 de puncte de încărcare. OMV Petrom își propune să ajungă la un total de 1.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice în regiune până la finalul anului 2024.
Investiție de 1,3 miliarde de euro până în 2027
Pe 3 ianuarie, OMV Petrom a făcut publică intenția sa de a achiziționa în totalitate Renovatio Asset Management.
Prin această nouă colaborare, OMV Petrom și Renovatio au anunțat că intenționează să investească aproximativ 1,3 miliarde de euro până în 2027.
Compania estimează că va contribui cu până la 350 de milioane de euro pentru achiziția și dezvoltarea acestor proiecte.
„Prin finalizarea acestei achiziții, OMV Petrom devine cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România. Ambiția noastră este ca până la sfârșitul acestui an să avem instalate 1.000 de puncte de încărcare în România, Bulgaria, Serbia și Moldova.
Ne dorim sa rămânem prima opțiune pentru clienții noștri si sa ne consolidam poziția de lider in Romania pe segmentul de mobilitate”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru rafinare și marketing.
Piața autoturismelor electrice și full hibrid este în creștere
Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), piața autoturismelor electrice și hibride plug-in a înregistrat o creștere anul trecut.
După 12 luni din 2023, autovehiculele „electrificate”, adică cele 100% electrice, hibride plug-in și full hybrid, au atins o cotă de piață de 24,4%. Ele au depășit cu 11,5% cota deținută de motoarele diesel.
În decursul celor 12 luni din 2023, autoturismele complet electrice au avut o cotă de piață de 10,7%. Acesta este în creștere față de anul precedent, când aceasta era de 9,1%.
Chiar dacă achizițiile generale de autoturisme au înregistrat o scădere, autovehiculele electrificate au continuat să aibă rezultate bune.