Achiziţie importantă la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat.

Vineri, 17 decembrie, a fost semnat acordul pentru achiziţia a două avioane mediu-curier pentru transportul pacienţilor. Cu ajutorul acestor aeronave, vor putea fi transportaţi pacienţi aflaţi la Terapie Intensivă, inclusiv bebeluşi, echipamente, echipe medicale, dar şi de organe prelevate în vederea transplantului.

Raed Arafat: Ne aşteptăm ca aceste avioane să înceapă să intre în dotarea noastră către sfârşitul anului 2022

Avioanele vor putea transporta pacienţii în stare critică pe o rază de 3.500 km, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, prezent vineri la semnarea acordului. Contractul pentru cele două avioane mediu-curier este de aproximativ 25 milioane de euro, fără TVA.

Şeful DSU, Raed Arafat, a oferit mai multe detalii despre avioanele ce urmează să ajungă în România în 2022.

“Permit transportul a doi pacienţi, chiar şi trei, dacă este necesar, de Terapie Intensivă, cu echipă medicală cu tot, şi au în dotare, ca o premieră, inclusiv posibilitatea de a transporta pacient pe plămân artificial şi mai are în dotare şi componenta pentru nou-născuţi, adică incubator care permite transportul unui nou-născut prematur care necesită îngrijiri de terapie intensivă pe timpul zborului.

Raza va fi una medie, care va acoperi tot teritoriul european, şi ne aşteptăm ca aceste avioane să înceapă să intre în dotarea noastră către sfârşitul anului 2022”, a declarat, vineri, Raed Arafat.

Ministrul Lucian Bode: Nevoia de dotare cu astfel de aeronave este justificată de numărul în creştere al misiunilor cu caracter umanitar

“Vor fi achiziţionate două avioane mediu curier, echipate medical, care vor putea transporta pacienţi în stare critică, foarte important, pe o rază de aproximativ 3.500 de kilometri în întreg spaţiul european.

Prin această achiziţie este consolidată capacitatea aeriană de răspuns şi de creştere a gradului de disponibilitate a aeronavelor pentru transportul aerian pe distanţe medii şi lungi.

Nevoia de dotare cu astfel de aeronave este justificată de numărul în creştere al misiunilor cu caracter umanitar la care sunt solicitate aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie, inclusiv misiuni care nu pot fi executate cu elicoptere”, a declarat Lucian Bode, potrivit Stiripesurse.ro

Elicopterele Inspectoratului de Aviaţie au o vechime care ajunge şi la aproape 50 de ani

Ministrul a explicat că era nevoie urgentă de aceste aeronave având în vedere că elicopterele aflate în dotarea Inspectoratului de Aviaţie au o vechime foarte mare, undeva între 30 şi 48 de ani. “Gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează doar la 25% din necesar”, a mai explicat Lucian Bode.

“În anii următori, multe dintre elicopterele vechi, aflate în dotarea Inspectoratului de Aviaţie vor ieşi din serviciu ca urmare a expirării resursei tehnice totale, unele având o vechime foarte mare şi când spun ”foarte mare”, mă refer la faptul că vechimea lor este undeva între 30 şi 48 de ani, ceea ce face incertă posibilitatea prelungirii resursei.

În aceste condiţii, nevoia de achiziţii a noilor aeronave era una stringentă şi absolut necesară. În acest moment, gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează doar la 25% din necesar, însă, după recepţia celor două aeronave, şi îmi doresc ca această recepţie să se realizeze la începutul anului viitor, practic vom putea vorbi de o dublare a capacităţii, care se va duce în salvarea de vieţi omeneşti şi reducerea timpului de răspuns al intervenţiilor de urgenţă”, a mai declarat şeful MAI.