Achiziţiile de proprietăţi din Bucureşti, 80% din volumul investiţiilor înregistrate în România

Achiziţiile de proprietăţi din Capitală au reprezentat, anul trecut, 80% din volumul investiţiilor înregistrate în România, conform unui studiu realizat de o companie de consultanţă imobiliară.

Volumele tranzacţionate au fost dominate de achiziţiile de spaţii industriale (41%), un maxim istoric pentru această piaţă, urmate de birouri (38%). 

În ceea ce priveşte randamentele investiţionale, pe piaţa de birouri şi retail acestea s-au situat la 7,5%, în timp ce pe segmentul industrial sunt de 9%, se arată în studiul JLL România. 

"Randamentele s-au comprimat cu 0,25% – 0,75% în 2015, dar pentru prima parte a anului 2016 nu ne aşteptăm ca scăderea să continue în acelaşi ritm, în contextul în care, deşi condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit în România faţă de anii trecuţi, dobânzile sunt cu 2% peste cele din Cehia sau Polonia. Din această cauză, investitorii care se uită la piaţa locală sunt cu precădere cei care dispun de bani proprii sau cei care au capacitate să se finanţeze la nivel regional", a spus Andrei Văcaru, capital markets, JLL România. 

Cinci investitori au realizat circa 80% din volumul total al tranzacţiilor înregistrat în 2015 în România. CTP, GLL, P3, NEPI şi Globalworth au cumpărat anul trecut proprietăţi în România în valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul întregii pieţe. Cel mai activ cumpărător în 2015 a fost compania CTP, fondată în Olanda, prin achiziţia a şase proprietăţi industriale în România, tranzacţii totalizând peste 130 milioane de euro. 

Singura mare tranzacţie pe piaţa de retail a fost realizată de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scoţiană Aberdeen, spun realizatorii studiului. 

Previziunile privind tranzacţiile imobiliare sunt pozitive pentru anul 2016, având în vedere, atât proiecţiile de creştere economică, cât şi disponibilitatea pe piaţă a produselor de calitate, spun specialiştii. 

 AGERPRES