Consiliul Concurenței a demarat o investigaţie privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale între cinci firme din sectorul medical. Autoritatea suspectează că acestea ar fi influențat atribuirea unor contracte publice finanţate din fonduri europene.
Ancheta vizează posibile practici ilegale desfășurate în contextul pandemiei COVID-19, începând cu anul 2020. Companiile investigate activează în domeniul furnizării de echipamente și produse medicale utilizate în situații de criză sanitară.
Consiliul Concurenței desfășoară o anchetă de amploare în sectorul medical
Consiliul Concurenței a desfășurat recent inspecții neanunțate la sediile unor companii ce activează în domeniul echipamentelor medicale.
Verificările au vizat societăți implicate în comercializarea de produse folosite pentru prevenirea și gestionarea situațiilor epidemiologice.
Autoritatea suspectează înțelegeri între firmele participante la procedurile de achiziție publică din timpul pandemiei COVID-19.
Inspecțiile au avut loc la următoarele entități: Axioma Medical SRL, Soul Medical SRL, Irika Knitting SRL, Bonina Trading SRL și Smart Mind Solutions SRL.
Aceste companii sunt active pe piața furnizării de purificatoare de aer, materiale de protecție, teste antigen și roboți de dezinfecție. Potrivit Consiliului, ar exista indicii că între ele au avut loc înțelegeri privind împărțirea pieței și stabilirea prețurilor.

Achiziții publice sub semnul întrebării: Bănuieli privind înțelegeri ilegale între competitori
Verificările celor de la Consiliul Concurenței s-au derulat în contextul unei investigații referitoare la participarea companiilor la proceduri de achiziție publică și achiziții directe.
Aceste proceduri au fost organizate de autoritățile contractante, în special prin proiecte finanțate cu fonduri europene.
Este vorba despre Programul Operațional Infrastructură Mare, destinat dotării cu echipamente necesare în criza sanitară provocată de COVID-19.
”Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile a cinci companii active pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor medicale utilizate în prevenţia/gestionarea situaţiilor cu caracter epidemic/pandemic din România”, informează autoritatea de concurenţă.
Printre produsele vizate de aceste suspiciuni se numără teste rapide, purificatoare de aer, echipamente de protecție și roboți utilizați pentru igienizarea spațiilor.
Autoritățile suspectează că firmele s-au coordonat pentru a obține avantaje în cadrul contractelor atribuite.
Semnal de alarmă transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Investigația a fost inițiată parțial pe baza informațiilor oferite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Autoritățile susțin că aceste date au ridicat semne de întrebare privind corectitudinea competiției între ofertanți.
Acest tip de colaborare interinstituțională este esențial pentru menținerea unui mediu concurențial corect.
În conformitate cu legislația în vigoare, inspecțiile inopinate sunt aprobate de Curtea de Apel București. Ele sunt realizate pentru a colecta dovezi și documente relevante care pot susține suspiciunile de practici anticoncurențiale.
Consiliul subliniază că efectuarea acestor controale nu implică o decizie finală privind vinovăția companiilor.
Risc de sancțiuni drastice pentru companiile care au încălcat regulile pieței
În cazul în care investigația confirmă existența unei înțelegeri anticoncurențiale, firmele riscă amenzi semnificative.
Potrivit legii, sancțiunile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri anuală a fiecărei companii implicate. Totuși, firmele care aleg să coopereze cu Consiliul în cadrul programului de clemență pot beneficia de reduceri sau chiar de anularea amenzilor.