Schimbările climatice rapide din platoul Qinghai-Tibet din China pot destabiliza aprovizionarea cu apă și pot provoca dezastre mai frecvente.
Concluzia aparține oamenilor de știință chinezi care spun că, deși temperaturile mai calde au îmbunătățit condițiile pe termen scurt, regiunea se confruntă cu riscuri crescute de inundații, informează Reuters.
Creşterea temperaturilor a făcut regiunea Qinghai-Tibet mai verde
Regiunea Qinghai-Tibet, care acoperă o mare parte din nord-vestul îndepărtat al Chinei și include Himalaya, a fost identificată drept una dintre „barierele ecologice de securitate” ale țării și un „turn de apă” vital care reglementează fluxurile către estul, centrul și sudul Asiei.
Cercetătorii guvernamentali chinezi au descoperit că o creștere a temperaturii și precipitațiilor a făcut regiunea mai verde, mai fertilă și mai „frumoasă”, extinzând lacurile și râurile și îmbunătățind habitatele gazelelor, antilopelor și măgarilor.
Această frumuseţe vine însă cu un preţ ridicat
”Dar, de fapt, se va plăti un preț ridicat pentru această „frumusețe”, încălzirea semnificativă și umidificarea exacerbând apariția evenimentelor meteorologice și climatice extreme”, spune China Meteorological Administration (CMA).
Temperaturile din regiune au crescut cu 0,35 grade C pe decadă, începând din 1960, de două ori mai mult decât media globală. Precipitațiile anuale au crescut cu 7,9 mm pe deceniu, din 1960, ajungând la 539,6 mm pe an în perioada 2016-2020, cu 12,7% mai mult decât media perioadei 1961-1990.
Numărul dezastrelor, inclusiv alunecări de teren, avalanșe și ruperea ghețarilor, a crescut în ultimele patru decenii.
Sursa foto: Dreamstime