Vladimir Putin nu s-a așteptat la această inițiativă în contextul tensiunilor Rusia - Ucraina. Joe Biden, președintele american, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, au semnat joi un surprinzător acord bilateral de apărare.
Acordul de la Summitul G7: Sprijin pentru Ucraina și perspective NATO
Conform textului acestui acord bilateral încheiat la summitul G7 din Italia, înțelegerea dintre Washington și Kiev este văzută ca un pas către aderarea Ucrainei la NATO.
În cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei amenințări cu un astfel de atac, oficialii americani și ucraineni se vor întâlni în termen de maxim 24 de ore pentru a discuta despre necesitatea unor mijloace suplimentare de apărare, se arată în document.
Conform acestuia, pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părți recunosc necesitatea unei forțe militare semnificative, a capacităților solide și a investițiilor susținute în baza industrială a apărării, în conformitate cu standardele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
„Pentru asigurarea securităţii Ucrainei, ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă, de capacităţi solide şi de investiţii susţinute în baza industrială a apărării, în conformitate cu standardele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord”, se arată în acord.
Sprijinul strategic al Statelor Unite pentru Ucraina: Întărirea securității și apărării
Statele Unite intenționează să ofere sprijin pe termen lung cu echipamente, instruire și consiliere, susținere în domeniul informațiilor și securității, precum și dezvoltarea industriei de apărare și a capacităților instituționale.
Scopul acestui acord bilateral este de a contribui la întărirea forțelor ucrainene de securitate și apărare, pentru a asigura apărarea unei Ucraine suverane, independente și democratice, și pentru a descuraja eventuale agresiuni viitoare.
„Statele Unite intenţionează să asigure sprijin pe termen lung cu echipamente, instruire şi consiliere, susţinere, informaţii, securitate, industrie de apărare, mijloace instituţionale pentru a contribui la dezvoltarea forţelor ucrainene de securitate şi apărare capabile să apere o Ucraină suverană, independentă, democratică şi să descurajeze viitoare agresiuni”, conform documentului.
Zelenski, care a semnat și un acord bilateral de securitate cu Japonia în cadrul summitului de la Borgo Egnazia, insistă de mult timp ca Ucraina să fie acceptată în NATO, deși aliații occidentali nu au făcut încă acest pas.
Conform Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, un atac împotriva oricărei țări membre este considerat un atac împotriva tuturor.