Franța și Germania au anunțat, prin liderii lor, că se vor ajuta reciproc pentru a face față crizei energetice provocate de Rusia după sistarea livrărilor de gaze către UE. Vestea a fost anunțată de președintele francez, Emmanuel Macron, luni seară.
Acord bombă semnat de puterile UE. Lovitură majoră pentru Rusia
Astfel, conform liderului de la Paris, Franța va fi pregătită să furnizeze gaz Germaniei, în timp ce Germania a fost de acord să trimită energie electrică în Franța, dacă este necesar. Mesajul vine după ce Emmanuel Macron a avut luni, 5 septembrie, o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz.
„Germania are nevoie de gazul nostru și noi avem nevoie de energie electrică din restul Europei, în special din Germania”, a declarat Macron.
Franța cere reducerea cu 10% a consumului de energie la nivel național
De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a cerut cetățenilor țării sale să reducă drastic consumul de energie pentru a evita riscul de raționalizări și reduceri în această iarnă. Mai mult, acesta a atras atenția că planurile de raționalizare a energiei sunt pregătite „în cazul” în care va fi nevoie de ele și că „reducerile vor avea loc în ultimă instanță”.
„Cea mai bună energie este cea pe care nu o consumăm”, a transmis președintele francez în cadrul unei conferințe de presă.
El a îndemnat întreprinderile și gospodăriile franceze să economisească energie, inclusiv prin reducerea încălzirii și a aerului condiționat.
Prețul gazelor a crescut luni cu 30% pe piețele europene
Războiul din Ucraina a făcut ca multe țări europene să caute surse de combustibil, după ce Rusia a declarat că va opri pe termen nelimitat alimentarea de gaze prin gazoductul Nord Stream 1.
Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30%, după ce Rusia a anunţat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat, sporind temerile privind perturbările şi raţionalizarea gazelor iarna aceasta în UE.
Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat la 272 euro pentru un Megawatt oră (MWh). Cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 23%, ajungând la 256 euro pentru un Megawatt oră.
Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. În primăvară, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Sâmbătă, Rusia ar fi trebui să reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limită, din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.