Acord de cooperare în domeniul sănătății. România și Cuba au bătut palma

Ministerul Sănătății

SURSA FOTO: Inquam Photos, Alexandru Busca

România și Cuba vor avea un acord în domeniul Sănătății. Cele două state vor semna un acord interguvernamental care va reglementa, printre altele, cadrul legal de cooperare în domeniul sanitar privind serviciile de sănătate publică

România şi Cuba vor semna un acord interguvernamental care va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sanitar privind serviciile de sănătate publică, precum şi prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile – diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății. Potrivit unui comunicat transmis luni de instituție, acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informaţii în domeniul medical între cele două ţări, vizite de studiu şi participarea specialiştilor din ambele ţări la conferinţe ştiinţifice.

În context trebuie spus că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află într-o vizită oficială în Republica Cuba. Oficialul român participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022” cu tema „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-COVID-19” la care participă delegaţii din peste 80 de ţări. Sunt prezenţi 30 de miniştri ai Sănătăţii şi lideri din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii şi ai altor agenţii internaţionale.

Când se semnează acordul de cooperare în domeniul Sănătăţii

„Mâine va avea loc semnarea acordului de cooperare în domeniul Sănătăţii între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cuba”, se arată în comunicat.

Pe agenda vizitei ministrului în Republica Cuba se mai află mai multe întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor, precum şi cu conducerea unor spitale din Havana.

În cadrul Conferinței internaționale, profesorul Alexandru Rafila va susține o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

De asemenea, vizita ministrului Sănătății în Republica Cuba cuprinde întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila se va întâlni și cu conducerea unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma și cu conducerea altor instituții medicale locale. Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii și în producția de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale în interesul pacienților din cele două țări.

Proiectele avute în lucru de Ministerul Sănătății

În altă ordine de idei trebuie spus că în urmă cu câteva zile Ministerul Sănătății a anunțat că pregătește mai multe proiecte pentru digitalizarea spitalelor și instituțiilor din subordine. Alexandru Rafila a precizat atunci că proiectele, de peste 200 de milioane de euro, se vor face prin intermediul PNRR.

În acest sens ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a trimis tuturor spitalelor din România un formular digital pentru evaluarea infrastructurii IT şi a nevoilor în domeniu, în vederea optimizării programelor de digitalizare în concordanţă cu nevoile reale din spitale.