Rusia a anunțat la jumătatea săptămânii că a cucerit Lîsîceansk şi controlează întreaga regiune Lugansk, un avans substanțial în bătălia pentru Donbas. Capturarea Lîsîceansk ar permite Moscovei să progreseze în planul de cucerire a întregului Donbas, regiunea industrială din estul Ucrainei care este în mare parte vorbitoare de limbă rusă şi controlată de separatişti din 2014.
Cu regiunea Lugansk sub control rusesc, președintele Vladimir Putin se poate concentra acum pe acapararea întregii regiuni, înainte de a propune o încetare a focului, susține un analist citat de CNBC.
De ce va propune Putin o încetare a focului
„Putin ar putea propune o încetare a focului, fie și pentru a-și oferi șansa de a consolida câștigurile pe care a reușit să le obțină până acum”, a declarat Victor Abramowicz, directorul Ostoya Consulting, care consiliază firme din industria de apărare.
Putin și-a felicitat trupele pentru „eliberarea” provinciei Lugansk, după multe săptămâni de lupte sângeroase, care au afectat atât partea rusă, cât și cea ucraineană. O mare parte din infrastructura zonei, inclusiv clădiri rezidențiale, a fost distrusă, fiind raportate numeroase decese. În prezent, forțele ruse se concentrează pe capturarea regiunii vecine, Donețk, provincia fiind bombardată intens.
Rusia s-a concentrat pe alungarea forțelor ucrainene din regiunile Lugansk şi Doneţk, unde separatiști susținuți de Moscova luptă împotriva Kievului de la prima intervenție militară a Rusiei, în 2014.
Zelenski va primi o ofertă greu de refuzat
Deși nu totul a mers ca pe roate, așa cum dorea Moscova, Rusia pare „cu siguranță” capabilă să-și atingă obiectivele mai limitate în Donbas. Dacă Putin va oferi ulterior un acord de încetare a focului, președintele Volodimir Zelenski se va afla într-o situație dificilă, crede Abramowicz.
„Nu există un motiv special să credem că acceptarea unui armistițiu propus de ruși va duce la o pace durabilă”, a spus el. În opinia sa, acest lucru ar oferi Rusiei șansa de a-și consolida trupele și de a ataca, din nou, în viitor.
Pe de altă parte, dacă Zelenski nu acceptă o încetare a focului riscă să piardă, în timp util, o parte din sprijinul occidental pe care se bazează, a continuat Abramowicz, adăugând că liderul de la Kiev ar putea fi obligat de liderii occidentali să ia o decizie.
Potrivit expertului, modul în care Zelenski ar accepta o astfel de propunere de încetare a focului va depinde în mare măsură de cât mult sprijin militar și financiar simte că mai poate primi din partea Occidentului.
Cât mai ține sprijinul occidental pentru Kiev
Cel mai probabil, sprijinul occidental pentru Ucraina va dura cel puțin încă șase luni, cel mult un an, susține acesta.
Alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie, din Statele Unite, care este cel mai mare contributor la ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei, va avea o influență majoră asupra sprijinului american pentru Ucraina, crede Abramowicz.
„Rețineți că în America este o oarecare oboseală față de război, dar americanii au resurse suficiente, pe care le pot angaja timp de zeci de ani”, spune el. În schimb, Franța, Regatul Unit și Germania fac calcule diferite privind perioada în care ar mai fi dispuse să sprijine Ucraina.