Acord de pace în Ucraina?! Anunţ de ultimă oră la nivel mondial. L-au convins

volodimir zelenski vladimir putin

SURSA FOTO: colaj Twitter/Kremlin.ru

Se termină războiul din Ucraina?! Se pare că președintele SUA, Joe Biden, ar fi reușit să-l convingă pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, să-și schimbe părerea față de posibilitatea de a începe negocierile de pace cu Rusia.

Potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, schimbarea de atitudine a președintelui Volodimir Zelenski față de posibilitatea de a începe negocierile de pace cu Rusia în timp ce președintele rus Vladimir Putin rămâne în funcție este direct imputabilă administrației americane Biden, relatează Kyiv Post.

Urmează negoicieri de pace între Rusia și Ucraina?

Luni, 6 noiembrie, Zelenski a declarat că este deschis la „discuții autentice” cu Rusia. El a prezentat cinci cerințe pentru negocieri, unele dintre ele declarate anterior, precum restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, pedepsirea crimelor de război și despăgubiri.

Spre deosebire de anunțurile anterioare, el a omis să menționeze cerința ca Vladimir Putin să fie înlăturat din funcție înainte ca astfel de discuții să poată avea loc.

Modificarea, potrivit uneia dintre surse, a avut loc după zile de negocieri între Kiev și Washington, inclusiv după întâlnirea în persoană a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan cu Zelenski.

Joe Biden l-a convins pe Volodimir Zelenski

Un oficial de rang înalt al administrației a susținut că, deși oficialii americani nu i-au dat instrucțiuni explicite lui Zelenski și asociaților săi din Ucraina să-și schimbe poziția, aceștia au transmis că Kievul trebuie să își demonstreze dorința de a pune capăt conflictului pe cale amiabilă și în mod rezonabil. Ideea este de a arăta încă o dată pe scena internațională că Ucraina, și nu Rusia, este partea care caută pacea.

Pentru a discuta despre conversații private și delicate, persoanele în cauză au primit permisiunea de a-și păstra anonimatul:

„Asta nu înseamnă că trebuie să meargă la masa negocierilor chiar acum. Nici măcar nu credem că acum este momentul potrivit, pe baza a ceea ce face Rusia”, a declarat oficialul.

„Dar ei trebuie să arate că sunt dispuși să rezolve conflictul, deoarece nimeni nu dorește mai mult decât Ucraina ca acest conflict să se încheie”, au continuat aceștia.

În cadrul vizitei sale, Sullivan a declarat: „Conversația pe care trebuie să o avem cu comunitatea internațională în sprijinul Ucrainei este: care sunt termenii unei păci juste și durabile pentru Ucraina? … Spre asta intenționăm să ne îndreptăm, spre asta am susține și asta credem că eforturile noastre colective pot contribui la realizarea ei.”

Statele Unite vor să pună capăt războiului

În ultimele zile, democrații și republicanii au cerut în plus echipei lui Biden să sprijine eforturile strategice pentru a pune capăt războiului. Deși nu există în prezent o campanie de apropiere a părților beligerante, oficialii americani au confirmat între timp că au fost în contact cu omologii lor ruși și ucraineni în încercarea de a dezamorsa tensiunile și de a preveni erorile.

Chiar înainte de alegerile pentru Congresul SUA, unde se preconizează că republicanii vor recâștiga cel puțin o cameră, Volodimir Zelenski și-a schimbat poziția. Rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului ar putea pune în pericol viitorul sprijin financiar și militar pentru Ucraina.

Fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor, a susținut că cele cinci cereri au fost rezonabile, deoarece au respectat dreptul internațional și au făcut ca Rusia să răspundă pentru greșelile sale. Potrivit acestuia, oferta lui Zelenski pentru discuții de pace pare serioasă, atâta timp cât Putin este sincer.