Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a venit cu un anunț important privind negocierile de pace care ar putea duce la finalul războiului început de Rusia la granița cu România.
Răsturnare de situație privind pacea din Ucraina. Omul lui Zelenski a făcut anunțul crunt: I se propune să plătească…
În ultimul său anunț, acesta a transmis că Ucraina nu va accepta o așa-numită soluție pașnică în război, pe motiv că Rusia trebuie să răspundă pentru crimele de război comise împotriva ucrainenilor.
Astfel, într-un mesaj transmis vineri, pe Twitter, Podoliak a atras atenția că Ucraina nu poate face compromisuri în faţa inamicului și nu poate renunța la teritoriile aflate temporar sub ocupație.
„Ce înseamnă o ”soluție pașnică”? Atunci când Ucrainei i se propune să plătească cu teritoriile sale pentru… mii de ucraineni deja uciși și pentru infrastructura distrusă. Adică Ucraina plătește pentru tot, iar Federația Rusă nu este responsabilă deloc pentru crimele de război”, a scris Mihailo Podoliak.
În același timp, președintele Volodimir Zelenski spunea recent că țara sa este pregătită să negocieze cu Federația Rusă, însă „doar cu cel care poate recunoaște că Rusia a devenit ocupant și este cu adevărat pregătit pentru pace”.
Procurorul general al Ucrainei minimizează șansele unei înțelegeri: Nu vom negocia cu criminalii de război
Conform procurorului general de la Kiev, Ucraina nu ia în considerare negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Presa americană anunța recent că oficialii SUA i-au încurajat pe liderii ucraineni să își îndulcească poziția privind negocierile.
Andriy Kostin a explicat totuși că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru războiul pe care l-a început. El caută să înființeze un tribunal internațional special și a reiterat cererile de reparații de război prin confiscarea activelor rusești. Mai mult, procurorul general a respins îngrijorările potrivit cărora războiul provoacă suferință în întreaga lume, și nu doar în Ucraina.
„Oamenii suferă din cauza agresiunii președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina”, mi-a spus el la biroul său din centrul Kievului – o clădire istorică păzită de soldați înarmați, cu intrările blocate cu saci de nisip și ferestrele de la parterul clădirii închise cu scânduri.
„Ei nu aud rachete. Ei nu știu ce se bombardează. Nu știu ce înseamnă ucidere, viol, jaf.” El a recunoscut că europenii plătesc prețuri mai mari pentru alimente și combustibil, dar a replicat că „ucrainenii plătesc cu prețul vieții lor pentru aceeași luptă”.
„Nu cred că problema reluării oricăror negocieri este posibilă”, a transmis acesta.
Mai mult, conform ultimelor informații, nu au existat discuții de pace între ruși și ucraineni de la primele săptămâni ale invaziei, deși ambele părți au convenit în iulie asupra unui acord privind cerealele, negociat de ONU. Dar, în ciuda cererii dlui Kostin de a crea un tribunal internațional, experții cred că va fi dificil. De exemplu, nici Ucraina și nici Rusia nu sunt semnatare ale Statutului de la Roma, care a înființat Curtea Penală Internațională.