Trump promite un acord de pace între Rusia și Ucraina foarte curând

Într-un moment în care războiul din Ucraina intră în al patrulea an, administrația președintelui Donald Trump face presiuni intense pentru un acord de pace, într-un cadru marcat de concesii strategice față de Rusia și o presiune crescândă asupra Kievului. Liderul de la Casa Albă a declarat joi că are o „dată limită” proprie pentru finalizarea negocierilor, fără a o divulga, dar subliniind că timpul rămas este scurt.

„Am propria mea dată limită şi dorim ca aceasta să fie rapidă”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, la Washington. „Credem cu tărie că ambele doresc pacea, dar trebuie să se aşeze la masă” pentru negocieri, a adăugat el.

Potrivit surselor Bloomberg, Trump pregătește un pachet de măsuri menit să înceteze conflictul, dar care provoacă iritare în capitalele europene. Propunerea prevede, printre altele, recunoașterea de către SUA a anexării Crimeei de către Rusia, menținerea controlului rusesc de facto asupra altor teritorii ocupate, ridicarea sancțiunilor impuse Kremlinului.

Zelenski refuză să cedeze pământuri

Planul american include, în mod controversat, acceptarea suveranității ruse asupra Crimeei – un punct de ruptură pentru Kiev.

„Facem tot ce ne-au propus partenerii noştri, cu excepţia a ceea ce este contrar legislaţiei şi Constituţiei” ucrainene, a spus joi Zelenski la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Africa de Sud.

Refuzul Ucrainei de a ceda teritoriile ocupate a atras reacții tăioase din partea liderului american. „Poate avea pacea, sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara”, a scris Trump pe rețeaua sa Truth Social. Mai departe, el a atacat direct poziția ucraineană.

„Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă sub auspiciile preşedintelui Barack Hussein Obama şi nici măcar nu este un punct de discuţie. Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu al Rusiei, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea în urmă cu 11 ani când a fost predată Rusiei fără niciun foc de armă?”, a adăugat preşedintele american.

Vladimir Putin, despre posibile concesii din partea Rusiei

Emisarul special american Steve Witkoff urmează să discute vineri, 25 aprilie, la Moscova, cu președintele Vladimir Putin despre posibile concesii din partea Rusiei – inclusiv recunoașterea dreptului Ucrainei de a avea o armată proprie și returnarea controlului centralei nucleare Zaporojie, capturată în primele zile ale invaziei din 2022. Conform propunerii, centrala ar urma să fie administrată temporar de SUA.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Totuși, perspectiva unei păci mediate aproape exclusiv între Washington și Moscova ridică semne de întrebare.

„Nu am nimic de-a face cu Rusia, dar am mult cu dorinţa de a salva, în medie, cinci mii de soldaţi ruşi şi ucraineni pe săptămână, care mor pentru absolut niciun motiv. Declaraţiile făcute de Zelenski astăzi nu vor face altceva decât să prelungească măcelul, şi nimeni nu doreşte asta”, a completat Trump.

Europa, tot mai marginalizată

Reuniunea desfășurată miercuri la Londra, unde s-au aflat reprezentanți ai Marii Britanii, Franței, Germaniei, Statelor Unite și Ucrainei, fusese inițial concepută ca un summit la nivel de miniștri de externe. Totuși, formatul acesteia a fost redus după ce secretarul de stat american Marco Rubio a decis să nu participe, ca reacție la pozițiile exprimate recent de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ciuda pozițiilor divergente, un document rezultat din discuțiile de la Londra a ajuns deja pe biroul președintelui Trump, potrivit lui Zelenski. Acesta a declarat că discuțiile au fost „constructive, dar nu ușoare”.

În paralel, Franța și Regatul Unit au propus formarea unei „forțe de reasigurare” postbelice în Ucraina. SUA, însă, ezită să se implice militar, preferând o strategie diplomatică, dar una care riscă să legitimeze status quo-ul teritorial impus de Rusia.

America nu va susține negocieri fără un orizont clar

Trump și echipa sa avertizează că America nu va susține negocieri fără un orizont clar. Președintele american a sugerat, într-o declarație făcută la Casa Albă, că dacă una dintre părțile implicate în conflict va continua să îngreuneze procesul de negociere, administrația sa nu va ezita să se retragă din discuții, chiar dacă acest lucru ar presupune o ruptură dură și o condamnare fermă a celor considerați responsabili.