Rusia a făcut anunțul mult așteptat! Este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului
Autoritățile ruse au transmis luni, 7 noiembrie, că Moscova este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului. Totuși, acest lucru nu este posibil în momentul în față, susține Kremlinul, deoarece Kievul a emis o lege prin care a exclus posibilitatea dialogului cu Vladimir Putin.
„Noi am transmis în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă atingerii obiectivelor prin negocieri. Însă am atras tuturor atenția că în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, deoarece Kievul a adoptat o lege prin care formalizează decizia de a nu continua negocierile”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform informațiilor transmise de cnn.com
Decretul emis de Volodimir Zelenski
Amintim că anunțul a venit în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis octombrie un decret prin care exclude posibilitatea negocierilor cu Rusia atât timp cât este președinte Vladimir Putin.
Zelenski a emis decretul în contextul deciziei Moscovei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. În august, Zelenski afirma că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, semnalând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.
Totodată, mai mulți oficiali americani au încurajat Ucraina în ultimele săptămâni să semnaleze public deschidere pentru negocieri cu Rusia, dar nu pentru încheierea războiului, ci în scop politic, pentru a justifica menţinerea susţinerii Occidentului, scrie publicația The Washington Post.
„Nu ştim dacă este adevărat sau nu. Nu putem face comentarii pe tema acestor informații de presă dacă nu știm sigur că sunt adevărate”, a subliniat Peskov.
Administrația Biden îi încurajează pe liderii ucraineni să se arate deschiși în fața unor negocieri
În plan privat, Administrația Biden îi încurajează pe liderii ucraineni să se arate deschiși în fața unor eventuale negocieri cu Rusia și să renunțe la a mai respinge public niște tratative de pace în cazul în care președintele Vladimir Putin ar fi înlăturat de la putere, afirmă o serie de oameni la curent cu discuțiile.
Cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea forțată a Ucrainei la masa negocierilor. Ei consideră mai degrabă că ar fi vorba despre o tentativă de a se asigura că guvernul de la Kiev își păstrează sprijinul altor țări, ale căror populații se tem de izbucnirea unui război care ar putea dura ani în șir.