Anunțul zilei vine din Ucraina. După ce ministrul italian de Externe, Luigi di Maio a transmis o serie de propuneri pentru ca Rusia și Ucraina să ajungă la pace, un răspuns de ultimă oră a venit din partea oficialilor ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleh Nikolenko a mulțumit Italiei pentru implicare, dar și pentru eforturile privind restabilirea păcii atât pe teritoriul țării cât și în întreaga Europă.

Totodată, sursa citată mai precizează că decizia finală de pace trebuie să aibă la bază ”respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”. Purtătorul de cuvânt adaugă că propunerile venite din Italia sunt acum studiate.

Mesajul transmis de Ucraina în legătură cu acordul de pace

„Partea italiană și-a împărtășit cu adevărat viziunea asupra modalităților de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în prezent studiate.

Salutăm orice eforturi internaționale de restabilire a păcii pe teritoriul ucrainean și în Europa. În același timp, orice decizie politică trebuie să fie bazat pe respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleh Nikolenko.

Menționăm faptul că anterior, premierul italian Mario Draghi a cerut o încetare imediată a războiului din Ucraina și a făcut un apel la pace.

În ceea ce privește negocierile dintre cele două țări, până acum, deși oficialii ambelor părți s-au întâlnit de nenumărate ori, nu s-a ajuns la niciun fel de acord de pace. Astfel, ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, a prezentat un plan care este împărțit în patru etape și care ar putea fi o soluție pentru ambele puteri.

Acordul de pace propus de Italia are patru etape

Oficialul italian a subliniat faptul că prima etapă este ca planul să fie supravegheat de o echipă de mediere formată din ţări de pe întregul mapamond, care şi-au exprimat deja dorinţa de a participa. Printre acestea se numără Statele Unite, Germania, Franţa, Turcia, Italia, Israel, China, Marea Britanie, Canada şi Polonia.

Cea de-a doua etapă a planului de pace prezentat de Italia prevede demilitarizarea liniei frontului. Totodată, vor fi demarate și negocieri la nivel mondial privind statutul Ucrainei, care prevăd neutralitatea acestei ţări, cu garanţii de securitate. Referitor la statutul Ucrainei, acesta va conţine şi posibilitatea de a adera nestingherită la Uniunea Europeană.

Cea de a treia etapă a planului prevede discuții privind disputa teritorială dintre Rusia şi Ucraina, tot prin mediere internaţională. Astfel, Crimeea şi Donbas ar putea primi autonomie deplină, cu garanții ale drepturilor la afiliere lingvistică și culturală, stabilirea unei autoguvernări depline și a securității independente. Totodată, se va menţine integritatea teritorială a Ucrainei, fapt ce va fi afirmat la nivel internaţional.

Rusia scapă de sancțiuni după retragerea militarilor din Ucraina

A patra etapă și ultima a acordului de pace prevede încheierea printr-un un acord multilateral privind pacea şi securitatea pe teritoriul Europei. Acest acord urmează să reglementeze relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, a transmis ministrul italian de Externe.

Totodată, sursa citată arată că prioritățile vor fi: stabilitatea strategică, dezarmarea și controlul armelor, prevenirea conflictelor și măsurile de consolidare a încrederii reciproce.

În ultima etapă mai este prevăzută și retragerea completă a militarilor ruşi din teritoriile ocupate, iar mai apoi ridicare treptată a sancţiunilor impuse împotriva Moscovei.